Naast de tuinbouw, kan vermoedelijk ook de Europese melksector op steunmaatregelen rekenen ter compensatie van de gevolgen van het Russische voedselembargo. De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat er een regeling in de maak is voor bepaalde kaassoorten, boter en magere melkpoeder, schrijft het AD.

EU betaalt opslag boter, kaas en melkpoeder
De regeling houdt in dat Europa de opslag van deze producten voor een periode van 3 tot 7 maanden gaat betalen, waardoor producenten ruimte krijgen alternatieve alzetmarkten te vinden of te ontwikkelen.
Omdat de kosten van opslag nog niet bekend zijn, is nog niet duidelijk welk prijskaartje aan de regeling hangt.

Dijksma blij met regeling
Staatssecretaris Sharon Dijksma reageerde tevreden op de toezegging van EU-commissaris Dacian Ciolos. Op Boerderij noemt ze het "positief dat dat de Europese Commissie de ontwikkelingen op de zuivelmarkt scherp in de gaten houdt en bereid is om passende ondersteunende maatregelen te treffen voor de gevolgen van de Russische boycot. Zuivelexport is voor Nederland van groot belang en de sector moet tijd en mogelijkheden krijgen om nieuwe afzetmarkten te vinden."

Nederland grootste kaasexporteur EU
Volgens de EU ging er in 2013 voor €2,3 miljard zuivel vanuit de EU naar Rusland. Ongeveer 1 miljard euro daarvan betrof kaas - zo'n 250 miljoen kilo. Nederland is de grootste kaasexporteur van de EU, wij nemen een vijfde van de kaasexport naar Rusland voor onze rekening.
Dit artikel afdrukken