Helaas blijkt ook de Cavendish kwetsbaar. En dat levert, behalve verontrustende Nederlandse krantenkoppen, ook een groot probleem op, volgens Engelse krantenkoppen: deze bananenboom kent geen genetische variatie, ieder exemplaar is een kloon. Een nieuwe, extreem agressieve variant van de Fusarium-schimmel (TR4) maakt daar gebruik van. Boom na boom valt. De bestrijdingsmiddelen die in steeds grotere hoeveelheden ingezet worden, raken uitgewerkt. Tot zover de alarmistische krantenkoppen.
Dat is oud nieuws voor de wetenschappers in Wageningen. Er is hoop, zegt professor Gert Kema van Wageningen Universiteit in zijn inaugurele rede als buitengewoon hoogleraar Tropische fytopathologie. Zijn onderzoeksgroep heeft inmiddels 1.000 genetisch verschillende Fusarium-schimmels in kaart gebracht, want kennis van het organisme is nodig om het te bestrijden. Ook richten de onderzoekers zich op het veredelen van wilde bananensoorten. "Want genetische variatie is een absolute voorwaarde om de meeste problemen met bananen het hoofd te bieden," zegt de kersverse hoogleraar. Een resistente variëteit ontwikkelen duurt zeker tien jaar. Tegen die tijd moeten koppenmakers op zoek naar andere relnieuws.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn, dat een Nederlandse wetenschapper zich om bananen bekommert. Maar of het onderzoek vernieuwend is? Het onderwerp is niets nieuws. Er bestaan al jaren allerlei internationale onderzoeksnetwerken als ProMusa en MusaNet waar Nederland geen lid van is.
Voor mensen die in bananen geïnteresseerd zijn, een aanrader is het werk van Lois Englberger. Een leuk en interessant (levens)verhaal bovendien.
Het meeste tropische fruit is niet 'bezit' van een veredelingsbedrijf. Bananen, ananas, papaya etc. Is dat nu goed of slecht?
Wouter, het punt - mogelijk te 'tongue in cheek' gebracht - is dat het geen nieuws is en dat iedere krant het iedere zoveel jaar herhaalt.
Mogelijk aangezet door slimme wetenschapsmarketeers met het oog op financiering. Wetenschap is immers een business model en heeft marketingcommunicatie nodig.
Interessant is het nieuws van Piet in #1: iedereen die dat kan, redt de banaan en Nederland denkt dat het de wereld moet redden/kan voeden.
NB: er komt uit Wageningen een diversiteit aan geluiden; de laatste keer dat ik keek tenminste. Ik vind het wel zo fair dat op te merken.
Wat nou relnieuws!?
De waarschuwingen voor de ondergang van de consumptiebanaan waren terecht. Misschien dankt Kema daar zelfs wel zijn onderzoeksgelden aan.
En om er nu al van uit te gaan dat dat onderzoek over 10 jaar de oplossing gaat bieden.... Het vertrouwen in Wageningen is kennelijk onbegrensd.
Gaat foodlog nu ook al ecomodernistische taal uit slaan?
Het is meer zoiets als dat Nederland werkt aan het snappen van de voornaamste belager van de export / supermarkt banaan. Er zijn vrij grote programma's in ZO Azie, die resistenties aan het inkruisen zijn. Er is een enorme genetische pool van eigenschappen in bananensoorten vooral op alle eilanden van Indonesie die vrij geisoleerd hebben overleefd. Ook allerlei kleuren, smaken en vormen.