Met een mondkapje, handschoenen en nooit op je slippers je afval weggooien. Dat is het doktersadvies dat de inwoners van Rome krijgen.

De artsen in de Italiaanse hoofdstad zijn in 'opperste staat van paraatheid', schrijft Trouw. In de stad heerst al wekenlang een vuilniscrisis. Doordat verschillende afvalverwerkingsinstallaties tegelijkertijd in onderhoud zijn en het gemeentelijk reinigingsbedrijf AMA in een organisatorische, operationele, financiële en managementcrisis verkeert, kan de stad zijn afval nergens kwijt. Het resultaat: overvolle afvalcontainers met stapels huisvuil ernaast en niet te harden stank.

Artsen waarschuwen dat parasieten, virussen, ongedierte en de uitwerpselen van de massaal op de vuilnishopen afkomende meeuwen tot een epidemie kunnen leiden. "In de geschiedenis van de mensheid zijn grote epidemieën altijd vooraf gegaan door gebrek aan vuilnisverwerking”, zei hoogleraar hygiëne en geneeskunde Walter Ricciardi in de Romeinse krant Il Messaggero. Hij wil de 'sanitaire noodtoestand' uitroepen.

Het stadsbestuur is op zoek naar afvalverwerkingscapaciteit verder buiten de stad. Ook de Italiaanse minister van milieu bemoeit zich inmiddels met de vuilniscrisis. Volgens AMA zal de crisis nog wel tot het einde van het jaar duren.
Topics - Ratten, insecten en virussen dankzij Romeinse vuilniscrisis | Topics
  • Deel
Druk af