Een groot aantal Europese energiebedrijven dreigt in directe geldproblemen te komen door de ongehoorde prijsstijgingen op de markt voor gas, olie en stroom. In het ergste geval valt een groot energiebedrijf om en ontstaat een domino-effect in de sector, net zoals ten tijde van de bankencrisis, zeggen handelaren.
'De markt zit nu in een trein met aan beide kanten een afgrond. Hoe langer prijzen hoog blijven hoe groter de kans is dat dat treintje de afgrond in rijdt', aldus een energiehandelaar in Nederland, die niet met zijn naam in de krant wil.
Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Als dat daadwerkelijk zo is, zit Nederland voor het blok. De inkoopprijzen zijn zo hoog dat ze zelfs bij een forse prijsverhoging niet te dekken zijn door de inkomsten. In zulke gevallen staken bedrijven hun diensten, tenzij de overheid bijspringt door geld te drukken. Ze zal zich dan wel moeten realiseren dat er steeds meer geld zonder onderliggende waarde in omloop komt. Zonder renteverhoging is dat een recept voor nog meer onbetaalbare inflatie. In de late jaren '30 van de vorige eeuw staken Berlijners daarom hun sigaar aan met een briefje van 20.000 Duitse Marken.
Reageer
  • Deel
Druk af