Volgens de onderzoekers is het eigeel een rijke bron van de caroteensoorten luteïne en citranaxanthine. Deze verminderen het risico op ouderdomsgerelateerde oogziekten als AMD. Deze ziekte is de grootste veroorzaker van blindheid bij mensen ouder dan 50 jaar. Onderzoekster Elizabeth Goodrow en haar team onderzochten de effecten van de dagelijkse eiconsumptie bij 33 mannen en vrouwen van 60 jaar oud.
De ene groep kreeg gedurende vijf weken een echt ei, de andere groep een vervanger. Bij de personen die elke dag een ei aten was het gehalte aan luteïne en citranaxanthine met respectievelijk 26 en 38 procent gestegen.
Het cholesterolgehalte van de proefpersonen bleef overigens gelijk. Eieren worden vaak gerelateerd aan een hoog cholesterolgehalte.
bron:Meat&Meal
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Melchior,
Ik deed de oproep omdat de beste man speciaal naar jou vroeg. Bij volgende keren zal ik zelf op statinegerelateerde vragen reageren. Mocht je trouwens ooit de intentie hebben Ravnskov uit te nodigen voor een lezing, ik wil er wel erg graag bij zijn!
Jacobus
@Frans:
Uffe woont in Lund, op een half uurtje treinen van Kastrup (50 minuten vliegen van Schiphol), dus bij voldoende belangstelling is dat volgens mij geen enkel probleem. Anthony komt binnenkort overigens naar Zweden.
@Jacobus:
Ik zal antwoorden, maar moet dit soort dingen toch zoveel mogelijk afhouden. Statine-geinduceerd leed is zo alom tegenwoordig dat het beantwoorden van alle narigheid die de postbus binnenrolt een dagtaak zou zijn.
Ik las op de website van Anthony Colpo een verslag van een lezing door Ravnskov in Australie. Doet hij dat vaker? ik bedoel: is er een kans dat Ravnskov ook een keer naar Nederland komt?
Melchior,
Ene Arthur Casteelen heeft gereageerd op jouw verhaal "Artsen weten niets van statines", welke prominent op V&GidM vermeld staat. Wellicht kun jij de beste man een reactie geven?
Jacobus
Dank heren. Hartstikke goed dat je 'm linkt Jacobus!