Afgelopen dagen was ik in Verenigde Staten. Daar sprak ik Miyun Park, directeur van de Global Animal Partnership. Global Animal Partnership is een internationaal, multistakeholders organisatie die zich bezig houdt met het voortdurend verbeteren van het leven van boerderijdieren. Dat doen ze door boeren te trainen en door hun 5 stappen systeem voor dierenwelzijn. GAP is houder van het certificeringssysteem. De controle wordt door een onafhankelijke derde partij gedaan. Je kunt het vergelijken met het Beter Leven systeem van de Nederlandse Dierenbescherming.

Het leuke was dat ik Miyun Park vier jaar geleden ook heb ontmoet. Toen was ze nog vice-president van de HSUS. De HSUS (Human Society in the United States) is de grootste en één van de meest radicale dierenbeschermingsorganisaties in de VS met een totaal van 11 miljoen leden. De HSUS richt zich voornamelijk op de invoering van meer wet –en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn.

Miyun is in 2009 naar GAP gegaan. Dus in plaats van zich richten op de invoering van wet-en regelgeving houdt ze zich nu bezig met het zoeken naar retailers en foodservice partijen die meer welzijn willen in hun winkel of restaurant. Zij vertelde mij dat ze met heel veel plezier werkt. Het geeft haar energie om te zien wat er bereikt is. Ze werkt op een positieve manier voor meer dierenwelzijn en ziet ook dat boeren meer plezier in hun werk krijgen. Ze heeft dagelijks contacten met boeren over de praktijk. De marktgedrevenheid heeft ze geaccepteerd. Ze probeert er haar weg in te vinden door dingen te DOEN. Dat is wat me zo aanspreekt.

In vier jaar tijd zijn er nu zo’n 1800 boerenbedrijven aangesloten zijn bij GAP. Whole Foods Market is als supermarktketen een samenwerking aangegaan met Global Animal Partnership. En ook HSUS is inmiddels toegetreden tot het bestuur van GAP.

Dus ook in een zeer marktgedreven economie verandert de wereld. Het zijn inderdaad de mensen die het moeten doen. Zij maken het verschil.

Fotocredits: Annechien ten Have-Mellema
Dit artikel afdrukken