Volgens het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) "ligt het bedrag in lijn met de geschatte impact van de ongerechtvaardigde tegenmaatregelen op Amerikaanse landbouwgoederen en andere handelsbelemmeringen". President Trump zei op een persconferentie: "De boeren zijn aangevallen door China, maar de $16 miljard aan subsidie zal duidelijk maken dat geen enkel land een veto heeft op de economische en nationale veiligheid van Amerika.”

Landbouwminister Sonny Perdue is nog eenvoudiger: "China heeft lange tijd niet volgens de regels gespeeld en president Trump gaat er nu tegenin. Hij stuurt hen de heldere boodschap dat de VS hun oneerlijke handelspraktijken niet langer duldt".

Door de handelsoorlog zijn vooral de sojatelers zwaar getroffen. Zij zagen hun export instorten en de prijs kelderen. Ook andere landbouwgoederen staan onder druk (tarwe, mais) of ondervinden last van een verstoorde afzet (varkensvlees en melk, fruit, noten, rijst). Recent stuurden de Amerikaanse boeren een brandbrief naar Trump om de handelsoorlog te beëindigen. Trump koos voor een andere aanpak en kondigde daarbij al aan dat hij de veelgeplaagde boeren, die tot zijn trouwste supporters behoren, zou compenseren.

Naar verwachting zal de eerste steun in de zomer uitbetaald worden. Omdat de export van soja het meest lijdt onder de handelsoorlog, is het opvallend is dat de inkomenssteun wordt gekoppeld aan de omvang en locatie van landbouwbedrijven, niet aan de geteelde gewassen, schrijft Boerderij. Modern Farmer schreef eind vorig jaar een artikel dat laat zien dat de boerengemeenschap in de VS financieel al jarenlang onder druk staat en daarom aan de drugs is geraakt. Ze stemden Trump in de hoop op een kentering.

Van het totale steunbedrag is $1,4 miljard bestemd voor het opkopen van overschotten die verdeeld worden onder voedselbanken. En $100 is bedoeld om nieuwe afzetmarkten te vinden.
Dit artikel afdrukken