Zaterdag trok een ongewoon fel onweer over de Bordeaux-streek. Hagelstenen tot 3 centimeter groot ranselden de jonge blaadjes én aankomende bloesems van de stokken. In een kilometerbrede strook die ten noorden van Bordeaux vooral de regio's Blaye (waar de Côtes de Blaye vandaan komt), Bourg en Sud Médoc trof, bleef een woestenij achter, beschrijft de Franse krant SudOuest. "De wijngaarden zijn ineens weer middenin de winter beland. En ze gaan niet opnieuw uitlopen," zegt Franck Jullion, de president van de appellatie Blaye Côtes de Bordeaux, die een uur na de stortvloed door het gebied rijdt.

De wijngaarden stonden op het punt te gaan bloeien. Maar de hagel maakte korte metten met de bloemtrosjes en blad, en heeft op sommige plekken zelfs het hout zodanig beschadigd dat de gevolgen zich tot in het volgende jaar zullen uitstrekken. En dat voor een regio die vorig jaar ook al door de vorst getroffen werd. "Het is over voor dit jaar. Menselijk gezien gaat het heel moeilijk worden: wijngaarden die het al moeilijk hebben door de vorst zullen hier niet overheen komen. We zullen veel steun en solidariteit nodig hebben," zegt Jullion.




Ook in de Cognac-streek en in Charente en Charente-Maritime zijn de wijngaarden door zware hagelbuien getroffen, melden de Franse media. Na het weekend zal de balans opgemaakt worden.

'Franse rosé 20 à 30% duurder'
Het nieuws volgt op berichten dat komend jaar de Franse rosé stevig in prijs zal stijgen of misschien zelfs wel 'op' zal zijn, omdat de oogst daarvan vorig jaar tegenviel en de dorst naar rosé 'trending' is, vooral in Groot-Brittannië. Frankrijk is de grootste producent, exporteur en consument van rosé, schreven we al eens. De prijzen zouden met zo'n 20 à 30% kunnen stijgen. Tenzij natuurlijk al die nieuwe rosé-liefhebbers kiezen voor een alternatieve rosé: ook Portugal, Italië, Chili en Zuid-Afrika produceren inmiddels prima rosé's. Frankrijk vindt dat alleen niet leuk, want zo raken ze volgende jaar - als er weer volop wijn is - hun markt kwijt door vreemdgaanders.

Gort hoeft zich geen zorgen te maken. Zijn Château La Garde blijkt aan de hagelstenen ontsnapt.

Dit artikel afdrukken