Bij twee op de drie mensen die 5% van hun totale gewicht verliezen, komt dit gewicht er ook weer aan. Hoe groter het gewichtsverlies is, hoe moeilijker het is om het er af te houden. Neuropsycholoog Diane Robinson vindt dit niet verrassend: “De meeste mensen focussen zich bijna volledig op de fysieke aspecten van gewichtsverlies, zoals eetpatroon en beweging. De emotionele component wordt vaak volledig over het hoofd gezien."

Troost-eten
Een recente studie onder meer dan 1.000 Amerikanen ontdekte dat 31% denkt dat een gebrek aan beweging de grootste barrière is bij gewichtsverlies. 26 procent wijt het aan het eetpatroon en 17% aan de kosten voor een gezonde leefstijl. Volgens 12% is het de tijdsinvestering waardoor het niet lukt om af te vallen.

Slechts 1 op de 10 mensen benoemde psychisch welzijn als factor. Robinson: “Dat is waar het mis gaat. Om gewicht te kunnen verliezen en het er af te houden, moeten we niet alleen begrijpen wat we eten, maar vooral waarom we eten. Al van jongs af aan leren we voeding associëren met emoties. We krijgen een snoepje om te troosten, of juist als beloning. Op feestdagen draait er veel om eten en we hebben sterke herinneringen bij bepaalde geuren. Dat is niet erg, als we er maar op de juiste manier mee omgaan.”

Psycholoog
Eten kan volgens Robinson een manier worden om bijvoorbeeld met stress om te gaan. “Na het eten komt er dopamine vrij, een neurotransmitter die geassocieerd is met een prettig gevoel. Het wordt problematisch als je voeding nodig hebt om je zo te voelen.” Het begrijpen van het emotionele aspect van ons eetgedrag is de sleutel naar gezondheid. “Het is moeilijk om in te zien dat het emoties zijn die ons eetgedrag sturen, we voelen ons daar oncomfortabel bij.” Het doel is om de emotie uit het eten te halen en om voeding niet meer te zien als beloning of troost. Robinson geeft als tip om een eetdagboek bij te houden waarin je opschrijft wat je eet en hoe je stemming op dat moment was, om zo ongezonde patronen te ontdekken. Daarnaast moet je jezelf bij alles wat je eet afvragen of je het eet omdat je trek hebt. Als het antwoord nee is dan moet je verder zoeken. Onderzoek welk eten je dat fijne gevoel geeft en waarom. “Als het aanpassen van je eetpatroon en meer sporten niet werkt, moet je aan de slag met je gedachten en emoties.”

Fotocredits: Sad saucer face, Helga Weber
Dit artikel afdrukken