Nederlanders met ernstig overgewicht maken zich tegenwoordig minder druk over hun eigen gewicht. Je comfortabel voelen in je eigen lichaam is belangrijk, maar toch is deze stijging niet per se goed nieuws, zegt de bekende mediacardioloog Janneke Wittekoek op RTL. Ze maakt zich zorgen over de gezondheidsgevolgen van de dik-is-ook-best-ok campagnes van de afgelopen jaren.

Tussen 2018 en 2020 zei 26% van de ernstig te zware Nederlanders tevreden te zijn over hun gewicht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Tussen 2015 en 2017 was dit percentage nog maar 22%.

De groeiende tevredenheid over een te hoog gewicht, is mogelijk het gevolg van de eveneens gegroeide aandacht in de media voor te dikke modellen en campagnes die dikke mensen anti-stigmatiseren met zogeheten body positivity. Modellen 'met een maatje meer' zijn inmiddels gemeengoed. Het maatje 36 of 50 maakt niet uit. Je moet je lekker voelen in je eigen lijf.

Wittekoek zegt blij te zijn met mensen die psychisch lekker in hun vel zitten. Verder ziet ze ook de andere kant van de zaak. "Ik ben blij als mensen zich gelukkig voelen. Daar is niks mis mee. Maar ik kijk er wel vanuit mijn klinische blik naar. Van daaruit gezien zijn deze cijfers wel zorgwekkend. Of je het verder mooi vindt of lelijk is niet interessant, het gaat puur om gezondheid."

Wie met ernstig overgewicht bij Wittekoek in de spreekkamer belandt, kan niet doen alsof er niets aan de hand is. Als ze overgewicht constateert, voelt ze de verplichting daar iets aan te doen. "Ik moet daar wat mee. Ik kan niet zeggen: 'ah, dat valt allemaal wel mee'."

In TEDx Sydney liet Kelli Jean Drinkwater zien hoe dikke mensen zich voelen en waarom ze om emancipatie vragen.
  • Deel
Druk af