In de Ondertussen van 4 maart vallen mij deze berichten op:

- 50% vrouw, 50% man. Zo zijn leidinggevende functies bij Unilever inmiddels wereldwijd verdeeld (NOS). En daarmee is het Unilever gelukt de kloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Bijna dan, want de Nederlands-Britse multinational heeft nog wel 2 mannen aan de top. Tijdens sollicitaties gebruikt het bedrijf kunstmatige intelligentie om onbewust voorkeursbeleid te voorkomen. "Mensen nemen graag mensen aan die op hen lijken", zegt HR-manager Martine Zeeger van Unilever Benelux. Met de gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen is Unilever nog niet klaar; het volgende doel is meer culturele diversiteit in het bedrijf.

- door de uitbraak van het coronavirus staan mensen voor een dilemma: hoe moet ik iemand begroeten? (CNN) Het schudden van handen wordt afgeraden. Een Franse ambtenaar adviseerde tegen de oude Franse traditie van la bise (twee snelle luchtzoenen). Wat dan wel? Niks doen staat zo onbeleefd. De Australische gezondheidsminister Brad Hazzard adviseert een klopje op de rug. De National University of Singapore kwam met vier alternatieven: zwaaien, de 'elleboogstoot', de ‘Thaise namaste’ en 'voeten schudden'.

- vandaag is het Wereld Obesitas Dag. De dag die aandacht vraagt voor obesitas, de welvaartsziekte die wereldwijd 650 miljoen mensen treft. Obesitaspatiënten, -behandelaars en wetenschappers roepen op niet neer te kijken op mensen met overgewicht, te denken dat ze lui zijn of geen ruggengraat hebben (AD). Obesitas is een ziekte. Het brein van iemand die eraan lijdt, ziet er anders uit. Het heeft meer eten nodig voor een verzadigd gevoel. Door hardnekkige stigma's schakelen patiënten te laat hulp in; en dat vergert hun problemen alleen maar.

Onderzoekers aan de Universiteit van Gent vroegen proefpersonen wat ze vonden van wafels, cake en koekjes gemaakt met insectenvet. Wanneer 25% van de gewone boter vervangen was door vet van de larven van de zwarte soldatenvlieg, ervoeren proefpersonen geen verschil. Was 50% vervangen, dan kregen de zoetigheden een vieze smaak. Insectenboter deed niets met kleur en textuur (FoodNavigator).
De productie van groene stroom is toegenomen. Vorig jaar kwam 18% van het Nederlandse elektriciteitsverbruik van wind, biomassa, zon en waterkracht. In 2015 was dat 15%. Deze stijging is met name te danken aan de toename van zonnestroom en biomassa (RTL Nieuws). Wel een maar ... aan de nodige biomassa kleven nogal onduurzame consequenties. In Ede weten ze daar inmiddels alles van.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken