Een slimme vork geeft elektrische schokjes aan de smaakpapillen, die daardoor een zoute smaak ervaren. De vork is ontwikkeld door Hiromi Nakamura van de Universiteit van Tokyo op basis van een 'elektrische smaaktest' die gebruikt wordt om vast te stellen of smaakpapillen dood of nog levend zijn.

Een klein beetje stroom op de tong genereert een zoute of zure smaak. Door gebruik te maken van dit principe hoopt Nakamura eten smakelijker te kunnen maken voor mensen die zich aan een zoutarm dieet moeten houden. Ook zuur en verschillende texturen kunnen gesimuleerd worden door een lichte elektrische schok. De vork werd met succes uitgeprobeerd in het 'No Salt Restaurant' van de universiteit, een project waarbij gasten een volledig zoutloze maaltijd voorgezet kregen.

De gebruiker brengt een hapje naar zijn of haar mond en drukt dan op een knopje om de lichte elektrische stroom op gang te brengen. Te lang drukken, of de vork te ver in de mond steken kan zorgen voor een metalige smaak. Het prototype van de vork werkt op batterijen en is nog niet waterdicht.
Daily Mail - Prototype electric fork shocks tongue to stimulate the taste of salt
Reageer
  • Deel
Druk af