Dat blijkt uit onderzoek door de Britse University of West England. Onderzoekers gaven zout water een actieve lading mee door het door een elektro-chemische cel te sturen. Ze besproeiden vervolgens verschillende versgeoogste groenten- en fruitsoorten. Vooral tomaten en komkommers bleken daar goed op te reageren. De actieve vloeistof blijkt bacteriën te doden die op vers voorkomen, maar is ongevaarlijk op de huid.

Hoogleraar Darren Reynolds zegt dat de techniek binnen een jaar geïmplementeerd kan worden, mits de levensmiddelenindustrie overtuigd is van de voordelen. De techniek is goedkoop en heeft geen invloed op de smaak of het uiterlijk van de verse producten. Reynolds ziet de spray als een oplossing voor voedselverspilling. Een dag langer houdbaar klinkt verwaarloosbaar, maar zorgt ervoor dat producenten hun oogst en distributie strategischer kunnen plannen, voordat bederf intreedt. "Zo'n klein dingetje kan een enorm verschil maken voor de hele voedselketen", aldus Reynolds.

De ontwikkelaars proberen momenteel eindgebruikers, inclusief supermarkten, van de voordelen van de spray te overtuigen.

Fotocredits: 'Vruchtgroenten', Maggie McCain
Dit artikel afdrukken