El Bulli was het bekende restaurant in Rosas aan de Noordelijke Costa Blanca in Spanja. Het was ooit een kustrestaurant maar werd door maître Juli Soler en chef Ferran Adrià overgenomen in 1990. Soler werkte al voor de voormalige eigenaren en nam oorspronkelijk Ferràn in dienst.

In 2011 sloot het vermaarde restaurant. Mensen uit de hele wereld probeerden er te reserveren. Zo'n twee miljoen mensen - zo luidt het verhaal - hebben er nooit kunnen eten, terwijl ze er graag hun goede geld duur besteed hadden. El Bulli was maar een deel van het jaar open en altijd volgeboekt.

Elektrisch koekje
Een van de successen was het 'elektrische koekje' dat geserveerd werd met batterijen. Het was voorzien van een kruid uit de kassen van de Nederlandse tuinder van mircogroenten Rob Baan, dat speeksel opwekt op een manier die lijkt op het elektrificerende effect dat het proeven van de 'prik' in batterijen oproept. Bij El Bulli was eten kunst, een andere kijk op de beleving van eten en hoe het ons verbaasd achter kan laten. Mensen laten genieten en verrassen was dan ook de kern van de formule die de rockliefhebber Soler nastreefde. Hij vond Adrià zijn Frank Zappa en Groucho Marx.

In de New York Times verscheen een obituary. De Los Angeles Times noemde hem de meest invloedrijke restaurateur van onze tijd. De Nederlandse pers zweeg en pikte het nieuws niet op. In Frankrijk bracht Le Figaro het nieuws. Le Monde laat het liggen. In België wijdden De Morgen en HLN er een bericht aan. De bekende broers Jacques en Laurent Pourcel van het restaurant Le Jardin des sens in Montpellier eren Soler als een grote maître.

Adrià maakt de dood van zijn vriend en zakenpartner afgelopen maandag bekend.



Gisteren werd ik uitgenodigd voor KOST, een initiatief dat een Nederlandse eetcultuur moet vestigen. Zou het toeval zijn?

Fotocredits: Juli Soler, Jacques en Laurent Pourcel
Dit artikel afdrukken