Negen bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland binden de strijd aan tegen overgewicht. Daartoe ontwerpen en produceren de participanten gezonde, eiwitrijke voedingsmiddelen en -ingrediënten, om deze vervolgens te gebruiken in goed gecontroleerde dieetprogramma’s. Om te komen tot persoonlijke dieetadviezen zal een test op basis van biomarkers, stoffen in het lichaam die aanwijzigen geven over de gezondheidstoestand van de persoon, worden ontwikkeld.

In Oost-Nederland wonen relatief veel mensen met overgewicht. Overgewicht geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, gewrichtsslijtage, bepaalde vormen van kanker en andere ziekten. Ook leidt overgewicht tot een meer dan gemiddeld ziekteverzuim en verhoogt het de kosten van de gezondheidszorg. Door het bundelen van kennis en kunde op het gebied van Food, Health en Technology, in deze regio rijkelijk aanwezig, kunnen deze problemen effectief en efficiënt worden aangepakt. In de strijd met overgewicht leidt zelfs een bescheiden gewichtsverlies al tot een gezondheids- en welzijnswinst. Het ziekteverzuim zal teruglopen door een toegenomen gezondheid van werknemers. Aangezien het project ook zal bijdragen aan de regionale werkgelegenheid, wordt voorzien dat de economische status van de regio zal verbeteren.

Het project heeft een totale omvang van bijna 3 miljoen euro en is een samenwerking van Wageningen UR (Food & Biobased Research en sectie Humane Voeding), Previtas, Newtricious, Ollyxa, Molecular Nanofabrication group - Universiteit Twente, Nijmegen Proteomics & Metabolomics Facilities - UMC St Radboud, Zwanenberg Food Group, Barentz Ingredients en Zijerveld. De samenwerking is tot stand gekomen via het programma Pieken in de Delta Oost-Nederland, door subsidies van het Ministerie van Economische Zaken en de Provincies Gelderland en Overijssel.
Knipenplakbericht WUR meer info: www.eiwittegenovergewicht.org

Dit artikel afdrukken