In het Food From Electricity project slaagden Finse wetenschappers erin om voedingsstoffen te maken van de ingrediënten elektriciteit, water, CO2 en microben.
Door elektrolyse ontstaat er een poeder dat bestaat uit ruim 50% eiwitten, 25% koolhydraten en verder uit vet en nucleïnezuur. Het project staat nog in de kinderschoenen. Het kost een bioreactor ter grootte van een koffiezetapparaat 2 weken om 1 gram eiwit te produceren. Het werkt in principe. De onderzoekers ontwikkelen de techniek verder. Mocht het op grote schaal ook lukken, dan komt voedselproductie ongeacht bodem- of klimaatomstandigheden in zicht. Het procedé zou de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen, al helemaal als de gebruikte elektra uit hernieuwbare energie is gewonnen.
Independent - Scientists just made food from electricity
Door elektrolyse ontstaat er een poeder dat bestaat uit ruim 50% eiwitten, 25% koolhydraten en verder uit vet en nucleïnezuur. Het project staat nog in de kinderschoenen. Het kost een bioreactor ter grootte van een koffiezetapparaat 2 weken om 1 gram eiwit te produceren. Het werkt in principe. De onderzoekers ontwikkelen de techniek verder. Mocht het op grote schaal ook lukken, dan komt voedselproductie ongeacht bodem- of klimaatomstandigheden in zicht. Het procedé zou de uitstoot van broeikasgassen drastisch verminderen, al helemaal als de gebruikte elektra uit hernieuwbare energie is gewonnen.
Het bericht geeft geen details, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om autotrofe bacteriën die kunnen groeien op waterstofgas, zuurstof, CO2 (koolstofbron) en ammonia (stikstofbron). Verder hebben ze voor hun groei wat sporenelementen nodig (o.a. ijzer, mangaan, vanadium!) en fosfaat. Het bijzondere van deze bacteriën is dat ze als energie bron het chemisch simpele waterstofgas (H2) gebruiken, en niet (zoals meestal het geval is) complexe organische moleculen (vetten en koolhydraten) of licht. In dit geval is waterstof geproduceerd door water te electrolyseren, vandaar hun slogan "Food from Electricity".
Overigens is dit niet nieuw: al in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw heeft men geprobeerd deze technologie te gebruiken voor productie van eiwit.
Om eiwitten te maken / om zich te vermenigvuldigen zullen die microben toch ten minste ook een stikstofbron nodig hebben, lijkt me.
Enno #1: "-lyse" verwijst inderdaad naar splitsing. "Elektro-biosynthese" dan misschien?
En wie zegt dat dit niet natuurlijk, organic, vers en onbewerkt is?
Het persbericht van de Lappeenranta University.
Het woord "elektrolyse" zou ik gebruiken voor de "ontleding" onder invloed van elektrische stroom. Hier worden eiwitten (zetmeel en vet) gevormd door micro-organismen die hun energie halen uit elektriciteit.
In potentie is dit een zeer efficiënte, duurzame manier van voedselproductie, dunkt me.