Onderzoekers van het Deens Veterinair Instituut stappen over van muizen op varkens als proefdieren. De onderzoekers werken aan de ontwikkeling van een vaccin tegen kanker. Varkens lijken veel meer op mensen, vooral qua immuunsysteem, dan muizen. Resultaten op varkens zijn direct relevant voor mensen, terwijl muizenproeven bewijzen dat iets voor muizen werkt, maar nog vertaald moet worden naar toepassing bij mensen. Je kunt je zelfs afvragen waarom onze neefjes en nichtjes niet al veel eerder zijn ingezet voor onderzoek. Projectleider Gregers Jungersen verwacht in ieder geval 'dat het gebruik van varkens de ontwikkeling van een kankervaccin zal versnellen en ook voor de behandeling van kanker belangrijke implicaties zal hebben'.

Het Nationaal Veterinair Instituut gaat voor het onderzoek, dat drieënhalf jaar gaat lopen, samenwerken met de Technische Universiteit van Denemarken, de Universiteit van Kopenhagen, een ziekenhuis in de buurt van Kopenhagen en met de universiteit van Illinois in de VS. 'Door de inbreng van die laatste kunnen er ook transgene varkens ingezet worden voor het onderzoek', schrijft Vilt.

Hoewel het een logische zet is die voor veel onderzoek de relevantie van resultaten zou vergroten, zijn varkens niet alleen duurder maar ook slimmer en gevoeliger dan muizen. Protesten vanuit de dierenbeweging zijn dan ook niet uit te sluiten.
Dit artikel afdrukken