Pirin, een eiwit dat fungeert als een ijzersensor, speelt een centrale rol in dit proces. Pirin activeert hTERT door specifiek ijzer te binden, wat telomerase stimuleert en de celdeling van kankercellen in gang zet. De onderzoekers ontdekten dat het molecuul SP2509 Pirin kan remmen door te concurreren met ijzer voor deze bindingsplek. In experimenten met darmkankercellen blokkeerde SP2509 de hTERT-activering, wat de celdeling afremde en de groei van de tumoren aanzienlijk verminderde.
Bewijskracht en omstandigheden
Het bewijs voor de relatie tussen rood vlees en darmkanker is sterk, vooral wanneer er sprake is van hoge ijzerniveaus in het lichaam. Personen met erfelijke aanleg voor ijzerstapeling, zoals bij hemochromatose, lopen een significant verhoogd risico. Naast de hoeveelheid ijzer lijkt ook de specifieke vorm van ijzer, Fe3+, van belang: dit ijzer is verantwoordelijk voor het activeren van telomerase via Pirin in darmkankercellen. De studie legt hiermee voor het eerst een moleculair mechanisme bloot dat het bestaan van een relatie tussen ijzer en darmkanker ondersteunt. Dat was uit eerder onderzoek nog nooit gebleken.
De omstandigheden waaronder rood vlees een verhoogd risico op kanker geeft, hangen af van verschillende factoren. Hoge niveaus van ijzer (Fe3+) in het lichaam, afkomstig van zowel dieet als genetische factoren, blijken nodig om dit proces te activeren. Mensen met genetische varianten die tot ijzerstapeling leiden, lopen een verhoogd risico, omdat hun lichaamscellen, inclusief die in de darm, blootgesteld worden aan hogere ijzerconcentraties. Frequente en hoge consumptie van ijzerrijk rood vlees vergroot de hoeveelheid ijzer in het lichaam, wat de kans op darmkanker vergroot bij mensen met een genetische aanleg op darmkanker.
De bevindingen van het Singaporese onderzoek versterken de hypothese dat er een duidelijke relatie bestaat tussen de consumptie van ijzerrijk rood vlees en darmkanker. Op basis van hun onderzoek adviseren de onderzoekers lagere ijzeropname, mogelijk met ijzerchelerende stoffen zoals SP2509, die patiënten met een verhoogde ijzerwaarde helpt hun risico op darmkanker te verminderen.
IJzerchelatie is een medische behandeling die wordt gebruikt om overtollig ijzer uit het lichaam te verwijderen. Het teveel aan ijzer wordt via de urine en vaste ontlasting door het lichaam afgevoerd.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Buurman #16 Mee eens, ik reageerde op de vraag van Dick, maar ja, had natuurlijk over het ijzergehalte moeten gaan. Dank je voor je aanvulling. En ja, geit is zwaar ondergewaardeerd. We consumeren met zijn allen volop geitenzuivel, vooral de bewust consument en veel ook vegetariers en niemand die er aan denkt dat er ook veel geitenbokjes geboren worden, die gaan dus naar de slacht. Dus vega's die denken dierenleed te voorkomen door geitenzuivel te gebruiken, dragen bij aan geitenvlees. Helaas voornamelijk bij halal slagers te koop en die zijn niet overal.
@14: uiterst discutabel. De vraag ging ook over ijzer, niet over proteïne omzetting. Vis is iets anders dan kip. Makreel, rode poon, garnalen en haring iets heel anders dan panga. Kalkoen en gans(lever barstend van ijzer) iets anders dan kip. Kippenlevers en met bot getrokken kip iets anders dan kipfilet.
Voor ijzer hebben we i.h.a. geen rood vlees nodig (tenzij als noodmaatregel). Zelfs geen vlees.
Wel plantaardig ijzer samen met...
En aan het veganistische dieet ontbreekt vaak echt bewustzijn van wat nodig is (dat zijn niet die industriële burgers van ongefermenteerde - dus schadelijke - soja).
Algen (met champignon/ tuinboon... 3 superfoods in één) burgers als perfect all round alternatief - ook voor ijzer - helaas nauwelijks verkrijgbaar. Wél zelf te maken.
over insecten en meelwormen zal ik maar niet beginnen... daar heb ik zelf moeite mee
IJzertekorten (vaak op hogere leeftijd manifesterend) door genetische bepaling hebben weinig van doen met rood vlees. Fundamenteel bepalend jodium en O3 tekort alles met te weinig marine producten. Nogmaals: rood vlees met mate heb ik geen enkele moeite mee, geen zin om dat te skippen. Maar absoluut niet voor de ijzer ;) En met voorkeur voor lams en geitenvlees - dat ook een veel gezondere eiwitstructuur heeft (als we over eiwitten beginnen)... zoals Vogel in 1956 al beweerde, en nu bevestigd.
ps Geit alleen bij de Turk verkrijgbaar - het goedkoopste rode echte vlees bovendien, naast bio-industrie kalfsvlees. De Perzische/ Afghaanse keuken de lekkerste recepten daarmee. 'Lams'vlees (mag - tot- 1,5 jaar vrij levend oud worden!... maar geen 3 sterren vreemd genoeg) bij de Turk veel goedkoper en veel ruimer in aanbod.
pps prionen in rundvlees (en orgaanvlees, opgefokte foie gras als ergste) nog zo iets twijfelachtigs.. de gekke koeien ziekte mag wel geweken zijn... maar andere prionen niet. Met mate consumeren... of helemaal niet.
Frank Buurman ja klopt van grasgevoerd vee. En wat een narigheid toch die reguliere koeienhouderijen. Die analogie met mensen is inderdaad direct door te voeren. Voer een koe graan, gekweekt met glyfosaat en door vocht ontstane mycotoxinen, en de mensen krijgen een heerlijke giftige cocktail binnen door het eten van dit vlees, en natuurlijk te hoog omega-6 vetzuren door al dat graan en soja. Dick Veerman de aandacht voor mycotoxinen in onze voedingsbranche is wellicht ook een goed idee voor hier op foodlog. Hier worden wereldwijd symposia over gehouden, door de hogere vochtigheid en warmte is dit een steeds groter wordend probleem. Alles wat de dieren eten, krijgen wij ook binnen. (los van alles wat we via voeding binnen krijgen wat tijdelijk opgeslagen wordt.)
Dick Veerman rood vlees, de aminozuur samenstelling is anders. Als je puur naar de voedingsstoffen kijkt, is rood vlees beter. Kip kan natuurlijk wel, maar hoe witter het vlees, hoe sneller de proteinen in glucose worden omgezet. En goed om te weten is dat een kippenkarkas, als je bijvoorbeeld bouillon wil trekken, meer lood bevat. Dus je kunt beter runderbouillon trekken. Dit alles uiteraard liefst grasgevoerd.
@12: of extra B12 door micro organismen in Franse kaasjes zonder onnodig heemijzer? Voor je ijzer heb je i.h.a. geen rood vlees nodig. Rauwe Andijviestamp met gesnipperde ui (genisteïne) en gerijpte kaas (B12 en K2) perfect. Andere groene groenten. Algen als beste combi mineralen-eiwitten (-omega-3)... spirulina/chlorella/Hawaï alg en gefermenteerde Nori bijv.
@11: vorige week was er een interessante uitzending op NPO over B12. Er kwam naar voren dat onze koeien kobalt uit Congo bij gevoerd worden om het B12 gehalte op peil te houden.
Aan het woord kwam ook een biologische boer met kruidige - glyfosaat vrije - weiden, die dat niet nodig had. Alleen gras biedt onvoldoende voedingsstoffen (minder weerstand.. en smaak bovendien). Zo zit de natuur in elkaar.... maar niet ons productie systeem met Verweggistan supplementen/bijvoeding en medicijnen afhankelijke dieren. Een analogie met mensen dringt zich op...