Het persbericht van Poptasy Pastry meldt:
Dinsdag 20 maart is het Jour du Macaron, in het leven geroepen door de fameuze Franse patissier Pierre Hermé. Die dag opent in Amsterdam, midden in de Pijp, de eerste macaronwinkel: Poptasi Pastry, dangerously delicious macarons.
In Frankrijk is het luxe amandel meringue koekje al helemaal ingeburgerd. In Nederland is de macaron aardig op weg, maar is het relatief onbekend. ‘Maar dat gaat veranderen’, aldus patissier Patrick van Drie.
Hij richtte na een opleiding patisserie te hebben gevolgd in 2010 Poptasi Pastry op. Oorspronkelijk komt Van Drie uit de reclamewereld, waar hij werkte als Art Director. Tijdens zijn opleiding viel hij voor de charme van macarons. ‘Je kunt er eindeloos veel creativiteit in kwijt, in zowel smaak, kleur als creatie’. Precies 1 jaar na de oprichting van z’n eigen patisserie bedrijfje, opent Van Drie de eerste macaron winkel in Nederland. ‘Gevaarlijk lekkere macarons’ volgens Frans recept, uit eigen patisserie keuken.
Macarons maken is niet makkelijk. In tegendeel, het is moeilijk. Veel patisssiers wagen zich er niet eens aan. Als een van de weinigen in Nederland organiseert Poptasi Pastry in hun open keuken ook macaron workshops. Daar leer je hoe je zelf macarons kunt maken.
Fotocredits: ParisSharing
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
>Het enige constante aan een macaron is de vorm: klein en rond (3 cm).
>verder kan er om het even wat in zitten, maar vaak amandel (zoals in
>zoveel ouderwetse bereidingen).
Dat klopt natuurlijk niet – wat je tegenwoordig meestal ziet zijn zgn. "petits macarons" of "mini macarons" van plm. 3-4 cm, maar de "gewone" macarons (oftewel "macarons individuels") zijn 7-8 cm. Wel een hele hap dus; als je er daarvan één ophebt, heb je echt wel gegeten. Bijv. Carette in Parijs verkoopt ze tegenwoordig voor €7,50 per stuk. Vandaar dat je die grote tegenwoordig wat minder ziet, maar dertig jaar geleden kon je ze bij de meeste Parijse (banket)bakkers wel vinden (voor minder geld).
Wél een constante factor, naast misschien die ronde vorm, is het gebruik van amandelmeel, geklopt eiwit en suiker. De uitvinding van de Parijse macaron zoals we die nu kennen wordt wel toegeschreven aan Ladurée of Dalloyau (eeuwen geleden bekende patissiers, maar ook nu nog prestigieuze namen in de Parijse food-wereld).
En inderdaad noemt men in Frankrijk, in analogie met de koekjes, allerlei ronde emblemen en "buttons" (voor invalidenparkeren, parlementsleden, advocaten, deurwaarders, enz.) ook "macarons". Michelin werkt met sterren, al gebruiken sommige journalisten (ter afwisseling) ook wel eens het begrip "macaron" in die context.
Er worden ook wel bijv. hartvormige macarons verkocht, maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen.
Van Wely=wel OK; Kuyt=vies. De anderen ken ik niet, behalve die van Lidl (diepvries). Niet slecht, als je kwaliteits/prijsverhouding in aanmerking neemt....
Bij macarons moet ik altijd aan jou denken, Klary. Grappig dat je ook juist hier reageert. ;-)
Dit is misschien de eerste macaronwinkel, maar het zijn zeker niet de eerste macarons van Nederlandse makelij: Holtkamp, Van Wely, Kuyt, Tout, Carle Douglas (Amsterdam) en Koek en Chocola (in Laren) maken ze al jaren. En bij de Aldi liggen ze in de vriezer.
Ben wel weer benieuwd naar deze van Poptasi, tot nu benaderden (voor mij) alleen de macarons van Carle Douglas het Franse ideaal.
Het enige constante aan een macaron is de vorm: klein en rond (3 cm). verder kan er om het even wat in zitten, maar vaak amandel (zoals in zoveel ouderwetse bereidingen). Het woord komt uit het Italiaans en is eigenlijk hetzelfde als maccaroni (ronde dingen uit deeg)
Opmerkelijk ook dat in de Franse journalistiek een Michelinster vaak 'macaron' wordt genoemd, net als het rode ronde 'lintje' van het Légion d'honneur .