In de Ondertussen van vrijdag 31 januari vallen mij deze berichten op:

- Mexico introduceert waarschuwingslabels op ongezonde producten. Het gaat om producten die bijvoorbeeld “hoog in calorieën”, “overmatig zout” en “hoog in verzadigd vet” zijn. Op de voorkant van deze verpakkingen komt een achthoekig stopteken. Voor ingrediënten als cafeïne en transvetten komen speciale waarschuwingsstroken met de vermelding "niet aanbevolen voor kinderen". De nieuwe regels betekenen een zeldzame overwinning voor Mexicaanse consumentenactivisten. Eén van hen, Alejandro Calvillo, verwacht dat levensmiddelenfabrikanten alsnog in beroep gaan (PBS).

- om middernacht bij ons (om 23:00 uur in het Verenigd Koninkrijk omdat het eiland een uur op het vasteland van Europa achterloopt) is Brexit eindelijk een feit. Premier Johnson wil een vrijhandelsakkoord met de EU. Dat zal in de rest van dit jaar uitonderhandeld moeten worden. Gaat dat goed komen, na de dramatisch verlopen onderhandelingen met zijn voorgangster, Theresa May? Ivan Rogers, de voormalige Britse ambassadeur bij de EU, heeft er weinig vertrouwen in: "Dit loopt niet goed af", zegt hij in gesprek met De Tijd. Een citaat uit het vraaggesprek: "Johnson wil een simpel vrijhandelsakkoord, en geen details of iets wat op Mays deal lijkt. Hij wil de vrijheid om eigen regels te maken en zijn soevereine gang te gaan. Maar wat zou het aanbod van de EU zijn? Een heel dun, basaal handelsakkoord, dat handig maar niet van enorme waarde is voor het VK. Daarbij zegt de EU: ‘Om je eigen gang te kunnen gaan, moet je alle regels accepteren die je vrijheid inperken.’ Zo creëer je een dynamiek waarbij het politiek gezien voor Johnson de beste optie is weg te lopen.’

- volksgezondheidshoogleraar Jaap Seidell ziet de belangstelling voor maagverkleiningen, zo’n 12 duizend ingrepen per jaar, met lede ogen aan (De Monitor). De gevolgen zijn ingrijpend en levenslang. Daarom moeten we het zien als laatste redmiddel, bedoeld voor mensen waar al het andere faalde. Seidell ziet juist kansen voor leefstijlprogramma’s, zeker in een vroeg stadium van obesitas. “We slaan die stappen heel vaak over. Dat is deels ook de schuld van de zorgverzekeringswet.” Hij vindt dat de wet eigenlijk een schadeverzekering is die pas uitkeert als er echt iets ernstig mis is. Wie iets preventiefs wil doen of schade wil voorkomen of uitstellen, krijgt geen ondersteuning. Ziekenhuizen ontvangen een ruime vergoeding voor de operaties, terwijl een leefstijlpoli alleen maar geld kost en diëtisten een minimale fee verdienen. “Als je dezelfde hoeveelheid geld (als voor een operatie, red.) zou besteden om mensen te begeleiden naar een gezondere leefstijl en die ook vol te houden, dan heb je toch een heel ander verhaal, dan de routinematige leefstijlinterventies die worden aangeboden.” Het programma van de KRO-NCRV doet onderzoek naar obesitas.

Om zo’n leefstijlinterventie tot een succes te maken, moet er goed naar de sociale context en het moment van uitvoeren worden gekeken. Dat en meer zei hoogleraar Jessica Kiefte-de Jong in haar oratie (LUMC).

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA rondde het zoveelste onderzoek naar glyfosaat af. Het bevestigde zijn eerder ingenomen standpunt: er zijn geen risico’s voor de menselijke gezondheid als glyfosaat wordt gebruikt volgens het gebruiksvoorschrift en het spul is niet kankerverwekkend (Boerderij).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken