Na maanden van onzekerheid, stakingsacties en moeizame onderhandelingen lijkt de kogel door de kerk. De Belgische supermarktketen Delhaize heeft overeenstemming weten te bereiken met de vakbonden over de invulling van de reorganisatiemaatregelen die Delhaize wil nemen.

Halflege schappen en een wapenstilstand
In juni vorig jaar kwam de Delhaize-directie voor het eerst met de plannen naar buiten: er zouden 2.500 banen verdwijnen en 14 winkels moeten sluiten. Dat was noodzakelijk omdat Delhaize dreigde te bezwijken onder een ongunstige kostenstructuur. Maanden vol wilde en geplande stakingen leidden tot lege schappen, afgebroken overleggen, duikelende resultaten en veel onrust. Rond de Kerst werd zelfs een 'wapenstilstand' ingelast.

700 banen en 4 winkels 'gered'
Maandag meldden diverse bronnen, waaronder De Standaard dat er een akkoord is bereikt. In plaats van de aanvankelijk genoemde 2.500 banen, worden er nog maar 1.800 banen ingeleverd. Deze zullen bovendien 'vloeien uit vrijwillige vertrekken en brugpensioenregelingen'. Van de voorgenomen 14 sluitingen gaan er 4 niet door, in Diest, Herstal, Tubeke en Dinant. Ook op het gebied van de lonen is een compromis gevonden. De vakbonden zullen het ontwerp-akkoord donderdag aan hun leden voorleggen.

De vakbonden noemen het een 'aanvaardbaar' akkoord, waar ze het maximale uit hebben weten te halen. Een woordvoerder van Delhaize zegt in De Standaard: "Dit ontwerpakkoord is essentieel om de toekomst van Delhaize België te garanderen. Het stelt Delhaize in staat om de sterke concurrentie en de economische omstandigheden het hoofd te bieden."

Fotocredits: Delhaize
Dit artikel afdrukken