De Italiaanse stad Lucca wil buitenlands eten verbieden ten gunste van autochtoon. Is dat verstandig, redelijk, reëel of juist racistisch?
Wat vindt Slow Food ervan?
Graag opinies!
Hopelijk lezen de lezers hier een redelijk woordje Diets. Vanuit de Süddeutsche Zeitung:
Die Anti-Fastfood-Festung
Eine toskanische Stadt setzt sich dem Vorwurf des Gastro-Rassismus aus: In Lucca will man die italienische Küche fördern, indem man fremdländische Lokale verbietet.
Sie ist mal Segen, mal Fluch für Lucca, die größte vollständig erhaltene Stadtmauer Europas. Vier Kilometer lang ziehen sich die Festungswälle aus rötlichem Ziegel um das Centro Storico. Diese Mauern hielten viele Feinde fern und schützten die stolzen, freien Bürger. Später engten sie Lucca jedoch ein und schnitten das Zentrum von der Moderne ab. Heute wirkt sich das als Segen aus: Unzählige Touristen flanieren auf den Mauern und bummeln durch die Altstadt, die mit ihren Palazzi aus dem Mittelalter und der Renaissance, ihren Flaniergassen und den historischen Geschäften die schönsten Toskanaträume übertrifft.
Nun aber wähnen die mehrheitlich rechts-konservativen Stadtväter diese Welt in Gefahr. Fremdes, Billiges, Lautes und Hässliches niste sich in den ehrwürdigen Gemäuern ein, beklagen sie. Hamburgerrestaurants, Straßenimbisse, fremdländische Lokale bedrohten das Stadtbild und die heimische Esskultur. Fünf Kebab-Stände für 8000 Einwohner seien doch wohl ein bisschen viel, finden die Räte. Zudem schlägt es ihnen auf den Magen, dass die Frittenbuden bereits bis in die stimmungsvolle Via Fillungo mit ihren Jugendstilläden vordringen.
Die letzte Regelung löste Empörung in Italien aus. Linke Politiker werfen dem Gemeinderat vor, er wolle Ausländer diskriminieren und betreibe "gastronomischen Rassismus". Andere argwöhnen, hier solle via Küche ein Apartheid-Regime wie einst in Südafrika errichtet werden. Der Küchenkritiker Vittorio Castellani klagt: "Italien erweist sich als fremdenfeindlich und schämt sich nicht einmal mehr dafür." Der Schriftsteller und Journalist Massimo Fini moniert, der Begriff "Ethnien" diskriminiere gezielt andere Rassen. Deswegen dürfe in Lucca kein Schwarzer mehr ein Restaurant aufmachen, wohl aber ein Deutscher mit seinen "Krauti" und "Kartoffeln".
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Klootwijk, ik bedoelde zoiets. Dit lijkt de gemeenschappelijke mening hierboven te zijn:
Stelling 1) Het is belangrijk om oude gebouwen zo goed mogelijk te bewaren
Stelling 2) Eethuisjes op historische plaatsen moeten maar verkopen wat ze willen
De ene cultuurvorm krijgt bescherming, de ander niet.
@Lizet Kruyff : dat de Duitse jeugd Döner Kebab als nationale kost beschouwt, is volgens wikipedia terecht: 't is uitgevonden in Berlijn.
Van de boodschap van Van der Land hierboven begrijp ik niets. Het bewaren van oude architectuur in tegenspraak met pleidooi voor gastronomie met alle winden mee? Heu? Kieskeurige nationalistische Italianen die Italiaans praten (ik denk dat Van der Land ze niet verstaat in Den Haag, want in Milaan zou hij het niet als storend ervaren dat ze Italiaans spreken) en spugen op een broodje bal maar iets viezers eten dat nota bene is geimporteerd maar met een Italiaanse naam? En de Italiaan die bij McDonalds rondhangt de uitvinder van Slow Food?
Is een Italiaan opeens het Italiaanse volk, inclusief de spugers op een broodje bal in een buitenland?
Van der Land, lees wat je schrijft.
Stellen dat döner net zo goed is als traditionele Toscaanse gerechten is wel heel gevorderd cultuurrelativisme. Het is ook tegenstrijdig om het ok te vinden dat oude architectuur wordt bewaard, maar het raar te vinden wanneer je de gastronomie niet met alle winden mee laat waaien.
En Italianen zijn nu eenmaal overdreven nationalistisch en kieskeurig. Ga hier bij een Italiaanse broodjeszaak naar binnen en je hoort Italiaans praten door gasten. Die spugen op een eerlijk Hollands broodje bal en eten liever een matige opbakciabatta met importvleeswaar. Voor de rest zullen ze wel bij de MacDonald's rondhangen. En dat is dan uitvinder van SlowFood dat precies weet hoe je ossenworst maakt.
Als wij het hier zo'n beetje collectief eens zijn dat Lucca doorslaat, hoe is het dan toch mogelijk dat soort ideeen postvat en - denk ik, of vergis ik me? - op het eerste gezicht ook nog eens sympathieke gevoelens oproept bij de 'betere' consument die ook voor vergeten groenten en echter eten gaat?