Eieren worden over de hele wereld op grote schaal gegeten. Wereldwijd staat Mexico met stip op nummer één. Mexicanen eten gemiddeld 409 eieren per persoon per jaar, ruim één per dag. In Europa aten we in 2021 zo’n 220-225 eieren per persoon per jaar. Dat komt neer op minstens 4 eieren per week. In Nederland ligt de eierconsumptie lager: Nederlanders eten gemiddeld 2 eieren per week1. Uit de review blijkt: dat is niet genoeg.

Verhalen over eieren doen de ronde
Door tegenstrijdigheden in studies naar de gezondheidseffecten van eierconsumptie bestaat tot op heden verwarring over de voordelen en nadelen van het eten van eieren. Eierdooiers zouden slecht voor je zijn doordat ze cholesterol bevatten. Het daarmee samenhangende risico op hart- en vaatziekten was tot 2015 voor de gezondheidsautoriteiten in verschillende landen de reden om een limiet op het eten van eieren te zetten. Nog altijd doet het Voedingscentrum zuinig met hooguit 3 eieren - liever 2 - per week. De discussie over de ongezondheid van eieren laaide in 2017 nog eens extra op door chemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. Hij beweerde dat eieren niet deugen vanwege hun cholesterolgehalte. Punt, wat Katan betreft.

In de nieuwe review zetten twee Engelse onderzoekers alle fabels aan de kant. Ze concluderen dat eieren jarenlang ten onrechte ‘gedemoniseerd’ zijn. De consumptie van eieren heeft gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen die meer dan genoeg reden zijn om meer eieren te eten. Ook risicogroepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen kunnen wat de onderzoekers betreft voortaan veilig eieren eten. Hun kans om een salmonella-besmetting op te lopen is verkleind door verbeteringen in de productie van eieren en de vaccinatie van kippen.

Gezond, voedzaam en duurzaam
Op basis van verschillende studies naar eieren vinden de onderzoekers dat we in Europa juist meer eieren zouden moeten eten. Door meer eieren te eten, kunnen we profiteren van de gezondheidsvoordelen van zo’n voedzaam eitje. Eieren zijn niet alleen lekker en veelzijdig, maar ook een uitstekende bron van eiwitten van hoge kwaliteit. Eieren bevatten naast eiwitten goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Er zitten belangrijke vitamines zoals vitamine B12 en vitamine D, maar ook vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur in. Die zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.

Eieren bevatten ook veel vet, vooral de eidooier. Het grootste deel is onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol in het bloed iets verhoogt. Toch kunnen de onderzoekers geen verband ontdekken tussen een hoge eierconsumptie en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Voor het verband tussen eierconsumptie en diabetes zijn hun bevindingen tegenstrijdig, maar is wel duidelijk dat er geen causaal verband bestaat tussen het eten van eieren en hart- en vaatziekten. Dat was de reden waarom Engelse en Amerikaanse instanties na 2015 de beperkingen voor het eten van eieren hebben afgeschaft.

Het Engelse onderzoek bekeek al de relevante gepubliceerde onderzoeken die naar de gezondheidseffecten van eierconsumptie zijn gedaan. Een meerderheid laat zien dat proefpersonen vol en verzadigd raakten door het eten van eieren. Dat effect is lang merkbaar. De rest van de dag aten eiereters minder; dat is gunstig voor de volksgezondheid want het beperkt de inname van extra calorieën Dat komt waarschijnlijk door de eiwitten in eieren die zorgen voor een verzadigd gevoel. Eieren passen daardoor in een gezonde voeding met aandacht voor het behoud van een gezond gewicht en het voorkomen van overgewicht en obesitas.

Eieren zijn door hun samenstelling een goede en goedkope keuze voor vegetariërs. En een ei is nog duurzaam ook. Het aandeel broeikasgassen van eiproductie is slechts 1,9% van het totaal dat wordt uitgestoten voor eiwit afkomstig van dieren. Zelfs in vergelijking met plantaardige alternatieven scoren eieren goed. Zo is het waterverbruik bij de productie van eieren een stuk lager dan bij bijvoorbeeld amandelen.

Genoeg redenen dus om meer eieren te eten.
Graphical abstract EggsFotocredits: 'Graphical abstract Eggs' via Review Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs

1 Eieren die als zodanig zijn gegeten of gebruikt in recepten.
Dit artikel afdrukken