Verhalen over eieren doen de ronde
Door tegenstrijdigheden in studies naar de gezondheidseffecten van eierconsumptie bestaat tot op heden verwarring over de voordelen en nadelen van het eten van eieren. Eierdooiers zouden slecht voor je zijn doordat ze cholesterol bevatten. Het daarmee samenhangende risico op hart- en vaatziekten was tot 2015 voor de gezondheidsautoriteiten in verschillende landen de reden om een limiet op het eten van eieren te zetten. Nog altijd doet het Voedingscentrum zuinig met hooguit 3 eieren - liever 2 - per week. De discussie over de ongezondheid van eieren laaide in 2017 nog eens extra op door chemicus en emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan. Hij beweerde dat eieren niet deugen vanwege hun cholesterolgehalte. Punt, wat Katan betreft.
In de nieuwe review zetten twee Engelse onderzoekers alle fabels aan de kant. Ze concluderen dat eieren jarenlang ten onrechte ‘gedemoniseerd’ zijn. De consumptie van eieren heeft gezondheids- en duurzaamheidsvoordelen die meer dan genoeg reden zijn om meer eieren te eten. Ook risicogroepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en ouderen kunnen wat de onderzoekers betreft voortaan veilig eieren eten. Hun kans om een salmonella-besmetting op te lopen is verkleind door verbeteringen in de productie van eieren en de vaccinatie van kippen.
Gezond, voedzaam en duurzaam
Op basis van verschillende studies naar eieren vinden de onderzoekers dat we in Europa juist meer eieren zouden moeten eten. Door meer eieren te eten, kunnen we profiteren van de gezondheidsvoordelen van zo’n voedzaam eitje. Eieren zijn niet alleen lekker en veelzijdig, maar ook een uitstekende bron van eiwitten van hoge kwaliteit. Eieren bevatten naast eiwitten goede voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Er zitten belangrijke vitamines zoals vitamine B12 en vitamine D, maar ook vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur in. Die zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van je lichaam.
Eieren bevatten ook veel vet, vooral de eidooier. Het grootste deel is onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol in het bloed iets verhoogt. Toch kunnen de onderzoekers geen verband ontdekken tussen een hoge eierconsumptie en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Voor het verband tussen eierconsumptie en diabetes zijn hun bevindingen tegenstrijdig, maar is wel duidelijk dat er geen causaal verband bestaat tussen het eten van eieren en hart- en vaatziekten. Dat was de reden waarom Engelse en Amerikaanse instanties na 2015 de beperkingen voor het eten van eieren hebben afgeschaft.
Het Engelse onderzoek bekeek al de relevante gepubliceerde onderzoeken die naar de gezondheidseffecten van eierconsumptie zijn gedaan. Een meerderheid laat zien dat proefpersonen vol en verzadigd raakten door het eten van eieren. Dat effect is lang merkbaar. De rest van de dag aten eiereters minder; dat is gunstig voor de volksgezondheid want het beperkt de inname van extra calorieën Dat komt waarschijnlijk door de eiwitten in eieren die zorgen voor een verzadigd gevoel. Eieren passen daardoor in een gezonde voeding met aandacht voor het behoud van een gezond gewicht en het voorkomen van overgewicht en obesitas.
Eieren zijn door hun samenstelling een goede en goedkope keuze voor vegetariërs. En een ei is nog duurzaam ook. Het aandeel broeikasgassen van eiproductie is slechts 1,9% van het totaal dat wordt uitgestoten voor eiwit afkomstig van dieren. Zelfs in vergelijking met plantaardige alternatieven scoren eieren goed. Zo is het waterverbruik bij de productie van eieren een stuk lager dan bij bijvoorbeeld amandelen.
Genoeg redenen dus om meer eieren te eten.

1 Eieren die als zodanig zijn gegeten of gebruikt in recepten.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Gezien de definitie van adequate inname van deze half-vitamine B4 (we maken er zelf ook een beetje van aan) kan voor de meeste Europese bevolkingsgroepen geen conclusie worden getrokken over de toereikendheid van choline-inname. Maar toch is de inname wel vaak onvoldoende.
Wel is vastgesteld dat 90% der VS bevolking een tekort heeft. Paradoxaal daarbij is dan weer dat 54% van hen voedingssupplementen gebruikt... Zeker net de verkeerde dan, dat zal je altijd zien.
Europa, Noord-Amerika, Japan, Indonesië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland worden door de een geclassificeerd als Westerse Bevolking, maar de ander gooit er net zo makkelijk Midden- en Zuid-Amerika bij. Een tekort van 90% bij deze mengelmoes lijkt mij, o.a. gezien Japan vermoed ik, daarom wat minder aannemelijk maar zal evengoed best hoog zijn.
Choline is betrokken bij een breed scala aan lichaamsprocessen waarvan spiermassa en NAFLD er slechts enkele zijn.
Wat ik op meerder plaatsen lees, ook deels hier op Foodlog, kwam ik in een artikel tegen op een Franse site, of dit artikel vanuit de eierindustrie komt weet ik niet, maar je zou het wel haast denken.... Hier een beknopt overzicht van de inhoud.
Er zijn bijna geen andere natuurlijke voedingsmiddelen met zo'n gevarieerd voedingsprofiel als het ei. Veel details over de voordelen van ei op: 7 bénéfices de manger 3 oeufs chaque jour (7 voordelen van het eten van 3 eieren per dag).
Voedingswaarde.
Een ei zit vol met vitamine A, E, B6 en B12, thiamine, riboflavine, foliumzuur, ijzer, fosfor, magnesium, selenium en nog veel meer.
Cholesterol.
Het cholesterol in eieren (180mg/ei) is te weinig voor het goed functioneren van je lichaam zodat je lever dit moet aanvullen tot 1000 à 1000 mg per dag. In het artikel (met referenties) lees ik dat 'gezonde mensen met een gezonde lever', zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid, veel eieren kunnen eten. Maar diabetici en mensen die veel suiker eten en rokers moeten wél oppassen.
Choline.
Eieren zijn een uitstekende bron van choline, een essentiële voedingsstof die de ontwikkeling van de hersenen en het geheugen bevordert. Het is in feite een voorloper van de neurotransmitter acetylcholine. Momenteel heeft ongeveer 90% van de Westerse bevolking een tekort aan choline, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor spierschade en niet-alcoholische leververvetting.
Ogen.
Eieren bevatten luteïne en zeaxanthine, carotenoïde vitaminen, essentieel voor je gezichtsvermogen. Ze verminderen ze het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie. De carotenoïden beschermen de ogen tegen schade veroorzaakt door zonlicht, verbeteren het nachtzicht en verminderen het risico op het ontwikkelen van staar.
Eiwit.
Enkele eieren concurreren met een bescheiden portie vlees.
Botten.
Eieren bevatten zowel calcium als vitamine D. De vitamine D stimuleert het vermogen van je lichaam om calcium op te nemen, nodig om de botdichtheid te onderhouden.
Jos, #3, neem van mij aan: onderzoek wordt altijd vanuit een belang gedaan. Iemand of de mode wil iets bewijzen, bewezen hebben of juist ontkrachten.
Komend najaar publiceren wij onderzoek naar de mening van voedingswetenschappers over twee gevoelige onderwerpen in hun vak:
- koopt de belanghebbende industrie haar resultaten?
- is er voldoende vrijheid in de wetenschap?
Ik gaf met de eerste twee zinnen alvast een inkijkje.
Katan tikt (zegt ie) inmiddels zei het zeer voorzichtig toch wel twee eieren in de week.
Ja die cholesterolvrees heeft heel wat leed teweeg gebracht en houdt nog steeds de gehoorzame goegemeente behoorlijk in gijzeling. Pharma lacht zich al een halve eeuw een kriek.
Over het algemeen is men echter wel voorstander van echte moedermelk ipv de nep-formule-moedermelk. Maar dat baby via The Real Thing dagelijks 6 keer meer cholesterol binnenkrijgt dan de gemiddelde volwassene(!) ontgaat een ieder kennelijk, want code rood is tot nu toe uitgebleven. Sterker nog: 4 eidooiers per week doet de baby heel veel goed volgens o.a. dit AJCN artikel van 21 jaar geleden. Bloedcholesterolniveau rees niet de pan uit in die lieve kleine lijfjes.
En om alles nog erger te maken zijn er sommige culturen waar de moeders, tot baby 4 a 6 wkn oud is, dagelijks 6 tot 10 EIEREN PER DAG en ook nog eens een HALF POND KIP en VARKENSVLEES extra eten om er maar voor te zorgen dat de boreling en zijzelf niets tekort komen. Ongetwijfeld een gruwel voor de voedingsgeleerden van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum met hun Vijfschijf.
De auteurs van de review zijn wel betaald door de British Egg Industry Council. Waarmee ik overigens zeker niet wil suggereren dat hun artikel bij het oud papier moet.