De import van eieren en eiproducten door de EU steeg in de eerste 7 maanden van dit jaar tot 19.581 ton ei-equivalent. Met die maat worden hele eieren, vloeibaar eigeel en eipoeder onder dezelfde noemer gebracht. Het volume is bijna verdubbeld (90,5%) ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Die verdubbeling is vooral het gevolg van de invoer van eieren uit Oekraïne. Het land tussen de EU en Rusland levert 48,5% (9.490 ton) van de totale import. Dat is ruim twintig keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar; toen kocht de EU nog slechts 451 ton in vanuit Oekraïne.

In de eerste 7 maanden van 2018 exporteerden de EU-landen 120.575 ton eieren en eiproducten, 7,1% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, schrijft Boerderij.

De cijfers wekken de indruk dat Oekraïense eieren Europese eieren niet alleen op de interne Europese, maar ook op exportmarkten beginnen te verdringen. Wel moet vermoedelijk rekening worden gehouden met het fipronil-effect op de slechtere verkoopprestaties van Europese eieren. In de zomer van 2017 veroorzaakte de vondst van het in eieren verboden bestrijdingsmiddel fipronil een crisis in met name de Nederlandse eiersector die na-ijlende effecten heeft, ook al ging de affaire pas einde juli 2017 los.

Krachtens een handelsverdrag met de EU kan Oekraïne goedkope kooi-eieren naar de EU exporteren, terwijl die in de EU niet meer geproduceerd mogen worden.
Boerderij - EU-eierimport bijna verdubbeld
Reageer
  • Deel
Druk af