Onlangs verdween het negatieve advies over eierconsumptie in de VS. Marion Nestle liet zich daar kritisch over uit, maar het is een feit. Toen de redactie in kringen van geleerde vetzurenkenners nader informeerde of het de moeite waard zou zijn er nader in te duiken was het antwoord negatief. Oud nieuws, niets bijzonders.

Dit weekend meldt zich echter Katan. Volgens hem zitten de Amerikanen nu met een wankelend eieradvies.

Aderverkalking
Eieren zouden uit den boze blijven omdat ze wel degelijk zorgen voor wat in de volksmond heet 'aderverkalking'. Er is maar 1 reden, volgens Katan, waarom het negatieve advies wordt afgeschaft: pillen. Amerikanen die toch al veel te veel dierlijk vet binnenkrijgen en de facto maar weinig eieren eten, zijn massaal aan de cholesterol verlagende pillen. Dat is geen enkel probleem, want die zijn ook nog eens spotgoedkoop.

Daar komt nog bij, zegt Katan, dat er een nieuw middel op de markt is dat het cholesterolniveau nog effectiever te lijf gaat. De nieuwe middelen stellen de huidige "in de schaduw". Katan: "Ze heten PCSK9-remmers want ze remmen de werking van het PCSK9-eiwit. Dat eiwit komt van nature voor in ons lichaam en het houdt daar het cholesterolgehalte van het bloed hoog. Een paar procent van de mensheid heeft een genetisch defect waardoor ze niet voldoende PCSK9-eiwit maken. Daar hebben ze geen last van, integendeel, ze hebben een laag cholesterol en nauwelijks hartinfarcten De nieuwe medicijnen proberen dat te imiteren. De eerste resultaten werden onlangs bekend: één jaar toediening halveerde het aantal infarcten in vergelijking met een nepmedicijn.[8] Bij langduriger gebruik zal dat effect groter worden; optimisten verwachten zelfs een verlaging met 90%. Het effect van cholesterolverlaging neemt namelijk toe met de tijd; jarenlange intensieve behandeling met cholesterolverlagende middelen doet de bestaande vernauwingen slinken".

Eigenlijk zegt Katan: nou ok dan, fout eten mag, maar alleen omdat (nieuwe) pillen ons sowieso stokoud laten worden
Daar staat dus dat we een eiwit hebben dat ons cholesterolniveau van nature omhoog stuwt. De natuur snapt het niet en daarom zijn mensen met een afwijking beter af. Die afwijking kunnen we nu reproduceren en veralgemeniseren door middel van medicijnen. Is dat dan niet een beetje gek?

Pillen niet gevaarlijk
Op die vraag geeft Katan meteen het antwoord: nee. Katan: "Is het niet riskant om de cholesterolhuishouding zo te manipuleren? Dat loopt wel los. Bij mensen in welvarende landen is het cholesterolgehalte van het bloed vijf keer hoger dan nodig is voor hun cellen en organen. De nieuwe geneesmiddelen brengen het cholesterol terug op het lage niveau waar ratten, paarden, koeien en andere beesten van nature zitten. Die dieren krijgen geen hartinfarcten en de hoop is dat dankzij de nieuwe middelen ook bij de mens het hartinfarct verdwijnt. De nieuwe medicijnen hebben net als alle geneesmiddelen bijwerkingen en voorlopig zullen ze te duur zijn voor algemeen gebruik, maar ik verwacht dat ze over twintig jaar massaal worden gebruikt, want niemand wil dood. Daardoor zal het aantal honderdjarigen drastisch toenemen, dus de directies van de pensioenfondsen kunnen hun borst alvast nat maken. Maar voor de eierproducenten ziet de toekomst er zonnig uit."

Katan is een eminent wetenschapper. Vetzuren en cholesterol zijn bovendien het specialisme waarin hij zich gedurende decennia bekwaamd heeft. Maar zijn opinie klinkt wel een beetje erg zuur. Eigenlijk zegt Katan: nou ok dan, fout eten mag, maar alleen omdat (nieuwe) pillen ons sowieso stokoud laten worden.
Dat is een lastig te verkopen boodschap. Zouden de Amerikanen dat echt bedoeld hebben?

Fotocredits: Egg Holder, Infrogmation
Dit artikel afdrukken