Congresvoorzitter dr. Nicole van de Kar (UMC St. Radboud) stelt op Niernieuws [dat in 2024 niet meer bestaat, nvdr]: 'Het gaat om een fecale besmetting. Lange tijd is gedacht dat die veroorzaakt werd door het eten van onvoldoende verhit vlees. Dat bleek maar één van de mogelijke oorzaken te zijn. Inmiddels weten we dat de besmetting met deze E.coli bacterie ook plaats kan vinden door bijvoorbeeld bemesting van landbouwgrond, water waarmee akkers geïrrigeerd worden of door onvoldoende gewassen fruit. Er zijn veel diersoorten die de EHEC-bacteriën bij zich kunnen dragen, maar de grootste besmettingsbron wordt gevormd door runderen. In Nederland draagt 10 tot 15% van de runderen EHEC bij zich.'
Resistente E.coli bacteriën blijken bovendien behoorlijk lang buiten het menselijk (of dierlijk) lichaam te overleven. Boerderij wist te melden dat Ierse onderzoekers sporen van resistente E.coli bacteriën gevonden hadden in de bodem van alle twintig door hen onderzochte bedrijven en resistente bacteriën konden opkweken uit monsters van zeven bedrijven. EHEC bleek in de bodem zes tot negen weken in leven te kunnen blijven.
Moeten we nu allemaal heel bang zijn? Wist u bijvoorbeeld dat de tomaten van een beroemd ketchupmerk uit Portugal komen en bewaterd worden met rivierwater waarin de fecale resten komen van mensen die wat meer antibiotica - en dus meer EHEC-risico - gebruiken dan wij in Nederland?
Of zullen we onze hoop maar vestigen op het congres, waar de trialresultaten gepubliceerd zullen worden van het eerste medicijn dat mogelijk EHEC-HUS kan genezen?
Fotocredits: Sint Katelijne Waver
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Otto, we leven in een gekke samenleving die volledig gericht is op brandjes blussen ipv brandjes voorkomen. Met betere en gezondere voeding kunnen we minder mensen krijgen metabool syndroom, de gezondheidswinst daarbij is ook giga. En toch zijn er geen prikkels om dit voor elkaar te krijgen. Het zal met MRSA niet heel veel anders zijn.
@Wouter: dat komt dan toch zeker doordat de ziekenhuizen de gevolgen op moeten ruimen; zíj krijgen de patiënten met resistente bacteriën die ze moeten genezen wat niet zo eenvoudig blijkt. Dan krijg je ook inzicht in hoeveel problemen je je op je hals kunt halen als je alles preventief met anti-biotica behandeld, waar men zich aan het begin van de keten zich een stuk minder druk maakt, omdat die weer heel andere prioriteiten hebben.
Ja verwerking sluit dat uit. Ketchup wordt zwaar gepasteuriseerd (en puree zelfs gesteriliseerd). EHEC kan dat proces niet overleven.
Een voedseltechnologische vraag: kan ketchup ooit besmet zijn, ook al komt het van tomaten die geïrrigeerd zijn met door EHEC besmet water?
De verwerking sluit dat toch volledig uit?
Het is bijzonder dat wetenschappers aan academische ziekenhuizen speculeren of 'expert' zijn in verspreiding van pathogenen in voedselketens. Ik maar denken dat de microbiologen in ziekenhuizen vooral hun specialisme hebben in de relatie tussen de doses van een pathogeen en 'ziek', en in de karakterisering van het type bacterie.
Verspreiding, groei op producten, contaminatieroutes, HACCP, etc. is toch echt een vak van levensmiddeltechnologen en micro-biologen met specialisatie voeding. Gewoon een andere discipline waar maar weinig echt goede experts in rondlopen.