De Gaza-strook is vrijwel volledig van de buitenwereld afgesloten door de Israëlische en Egyptische blokkades. De daar wonende Palestijnen zijn echter niet voor één gat te vangen en hebben een gigantisch tunnelnetwerk gebouwd langs de 7 kilometer lange grens met Egypte. Allerlei goederen worden de grens overgesmokkeld: van auto's tot medicijnen, wapens en.... Kentucky Fried Chicken.

De Standaard beschrijft hoe de fastfoodkippetjes hun weg vinden. Fastfoodleverancier Yamama uit Gaza plaatst de bestellingen bij het Egyptische KFC-filiaal in Al-Arich. "‘De bestelling wordt met een motor in Egypte opgehaald. Aan de grens brengt een smokkelaar vervolgens het eten via de ondergrondse tunnel naar de klant’, zegt Khalil al-Ifranji, het hoofd van de fastfoodkoerierdienst."

De twee grootste voordelen van fastfood gaan in de smokkelversie verloren. Fastfood is immers vooral goedkoop en snel. Voor een smokkelmenu betaalt een klant al gauw het dubbele van de normale prijs. En hij moet zeker drie uur op z'n chicken wachten - als Hamas controles uitvoert nog wel langer.

Klanten blijken het er graag voor over te hebben. KFC heeft in de Arabische landen rond de Middellandse zee een bijna revolutionaire status bereikt, schrijft Max Fisher in The Washington Post. In Gaza krijgen ze in ieder geval nog de echte KFC, en geen 'chicken kin tacky'.

Fotocredits: KFC in de tunnels, imago/i-images in The Mirror.
Dit artikel afdrukken