Unilever diende de claim ‘plantaardige sterolen verlagen het cholesterol(gehalte) en het risico op hart- en vaatziekten’ in. Volgens EFSA toonde Unilever via klinisch onderzoek aan dat plantaardige sterolen in producten het LDL-cholesterolgehalte verlagen. Maar de instantie vindt dat er onvoldoende bewijs is dat de sterolen in voedingsmiddelen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen.
Afgezwakte claim
De EFSA stelt voor margarine met plantaardige sterolen de volgende claim voor: ‘het is bewezen dat
Nog 220 claims
De Europese voedselveiligheidswaakhond beoordeelt in de toekomst nog 220 claims. De resultaten van de beoordeling publiceert de organisatie op haar website.
EFSA verwerkt de beoordeling in een advies aan de Europese Commissie en aan de lidstaten van de EU.
bron: VMT
Applaus voor de EFSA.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De website van de EFSA vind ik dus veelbelovend. De adviezen zijn helaas wat lastig leesbaar door het Europese ambtenarenjargon maar er wordt heel hard en zuiver wetenschappelijk geoordeeld. Wat is de status van dit soort adviezen en wat wordt er mee gedaan vraag ik me dan wel af.