Nitrosaminen zitten in vlees, bewerkte vis, cacao, bier en andere alcoholische dranken, gefermenteerde, ingemaakte en bewerkte groenten, granen, melk en zuivelproducten. En volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) krijgen Europese consumenten er structureel te veel van binnen, omdat ze in allerlei samenstellingen in ons dagelijks voedsel zitten. Dat betekent een gezondheidsrisico voor alle leeftijdsgroepen van de bevolking in de EU, waarschuwt de EFSA.
Het gaat om een groep verbindingen die tijdens de bereiding en verwerking van voedsel kunnen worden gevormd. Zo wordt nitriet gebruikt voor het pekelen van vlees en komt nitraat van nature voor in bladgroenten zoals spinazie. Bij het bereiden van voedsel vormen nitriet en nitraat zich om tot mogelijk kanker veroorzakende verbindingen. In 2015 waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het risico op darmkanker aanzienlijk toeneemt door het eten van bewerkt vlees, waaraan traditioneel nitrietzout wordt toegevoegd voor een mooie rode kleur.
Het Wetenschappelijk Panel voor contaminanten in de voedselketen heeft nu vastgesteld dat ten minste 10 nitrosaminen in levensmiddelen carcinogeen (kankerverwekkend) en genotoxisch (kan DNA beschadigen) zijn. Het grootste gezondheidsrisico zou het ontstaan van levertumoren zijn. Het panel baseert zich overigens op een 'worst case-scenario, zegt voorzitter Dieter Schrenk, "om een hoog niveau van consumentenbescherming te waarborgen."
Wat nu? Eet vooral evenwichtig en zo gevarieerd mogelijk, adviseert de EFSA. De Europese Commissie zal, samen met de nationale gezondheidsautoriteiten, nagaan welke risicobeheersmaatregelen nodig zijn, schrijft Le Figaro. In Frankrijk haalde vorig jaar een wetsvoorstel voor een verbod op nitriet in vleeswaren het overigens niet.
Het gaat om een groep verbindingen die tijdens de bereiding en verwerking van voedsel kunnen worden gevormd. Zo wordt nitriet gebruikt voor het pekelen van vlees en komt nitraat van nature voor in bladgroenten zoals spinazie. Bij het bereiden van voedsel vormen nitriet en nitraat zich om tot mogelijk kanker veroorzakende verbindingen. In 2015 waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het risico op darmkanker aanzienlijk toeneemt door het eten van bewerkt vlees, waaraan traditioneel nitrietzout wordt toegevoegd voor een mooie rode kleur.
Het Wetenschappelijk Panel voor contaminanten in de voedselketen heeft nu vastgesteld dat ten minste 10 nitrosaminen in levensmiddelen carcinogeen (kankerverwekkend) en genotoxisch (kan DNA beschadigen) zijn. Het grootste gezondheidsrisico zou het ontstaan van levertumoren zijn. Het panel baseert zich overigens op een 'worst case-scenario, zegt voorzitter Dieter Schrenk, "om een hoog niveau van consumentenbescherming te waarborgen."
Wat nu? Eet vooral evenwichtig en zo gevarieerd mogelijk, adviseert de EFSA. De Europese Commissie zal, samen met de nationale gezondheidsautoriteiten, nagaan welke risicobeheersmaatregelen nodig zijn, schrijft Le Figaro. In Frankrijk haalde vorig jaar een wetsvoorstel voor een verbod op nitriet in vleeswaren het overigens niet.
#7: ook in bijna alle wijnen sulfiet.
Wat ik al zei: E250 is lang niet het enige problematische! De lijst lang. Frisdrank minder gevaarlijk dan bier?
En de accumulatie van alles?
Het zal weer eens niet om stikstof gaan.
Oeps.
Op mijn vraag of er in de saucisson met walnoten ook conserveermiddelen zitten, zei de verkoper op de markt: 'non monsieur, il ne contient que du salpêtre' (neen meneer, er zit alleen salpeter in).
ps Geen idee wat er gebeurt met de nitraat in een pot langer bewaarde rode bietjes met toegevoegde azijn (als bij bier met koolzuur?).
Terwijl ik juist smul van die superieure - echt vlezig - ambachtelijke grijze (kook)ham zonder water als ik die sporadisch tegenkom in de Ardennen of Bretagne (die roze links laat liggen). Helaas mag de biologische vleeswaar hier met E250, sinds 20 jaar.... absurd (al mogen fosfanaten niet).
Dat roze toch een kwestie van perceptie (indoctrinatie). Niet de smaak maar de kinderkamer kleur bepalend. Generaties Nederlanders hebben genoten van grijze ham.
Sommige traditioneel gedroogde hammen uit Zuid Europa zonder E250. Dat zijn ook meteen de besten.