De EFSA heeft in twee nieuwe opinies aanvullende aangegeven dat cafeïne in een dosis van minder dan 75mg per kopje geen verhoging van de alertheid mag claimen, en dat de cholesterolverlagende werking van plantensterolen niet op voedingssupplementen van toepassing is.

Voor de cafeïne-alertheidsclaim had SmithKline Beecham een verzoek ingediend voor een koffie die 40 mg cafeïne per portie opleverde. Het EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) concludeerde op basis van het meegeleverde bewijsmateriaal dat het alertheidseffect niet naar voren kwam bij doses onder de 75 mg.

Sanofi-Aventis had een verzoek ingediend om de erkende claim van cholesterolverlagende werking van plantensterolen ook te mogen toepassen voor een poedervariant die als een voedingssupplement met water ingenomen kon worden. Deze claim werd door het NDA verworpen dit omdat er maar één van de bijgeleverde onderzoeken de claim op ter zake doende wijze ondersteunde en de werking van plantensterolenpoeder dus onvoldoende bewezen werd.
Dit artikel afdrukken