Nefyto, de Nederlandse brancheorganisatie voor gewasbeschermingsmiddelenproducenten, is teleurgesteld. In geen enkele veldproef zou zijn aangetoond dat genoemde middelen in de praktijk een effect hebben op de verhoogde wintersterfte van honingbijen. Nefyto verwacht door het verbod problemen bij de bestrijding van ritnaalden in mais, kevers in erwten en bij de luizenbestrijding. Dat schrijft Boerderij
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik haal met mijn gewicht de overkant van de sloot niet. Ik heb niets tegen Jaap, wel tegen zijn uitspraken, die naar mijn gevoel zeer eenzijdig zijn. Als ik hem persoonlijk heb gekwetst, bied ik daarvoor mijn excuses aan, want dat is zeker niet mijn bedoeling.
Henk en Jaap, dit wordt wel een ernstig potje op de persoon spelen. Wat stellen jullie als gespreksmodus voor om eens samen over de sloot te springen?
#2 Jaap van Wenum van de LTO is zonder twijfel de kampioen van Nederland in het bagatelliseren van de risico's van bestrijdingsmiddelen. Dat de toepassing van imidacloprid al 10 jaar lang extreme verontreiniging van het oppervlaktewater veroorzaakt, die een enorme bedreiging vormt voor ongewervelde dieren, hoor je hem niet zeggen. Zo lang deze milieuverontreiniging in zijn optiek ongevaarlijk is voor bijen, en hij nog kieviten kuikens op zijn met neonicotinoiden verontreinigde maisakkers vindt, is het schijnbaar een toevallige bijkomstigheid, een bagatelletje.
De uitkomst van de fipronil beoordeling door EFSA is geen verrassing. De uitkomst is vergelijkbaar met de eerdere beoordeling van de 3 neonicotinoiden waarvoor tot een gedeeltelijk Europees verbod is besloten. Dat is ook niet verbazingwekkend gezien de vergelijkbare toepassingen en middeleigenschappen van fipronil. Ook de reactie van Greenpeace is geen verrassing en consistent met de inzet op de neonics.
Ook de reactie van LTO zal voor menigeen geen verrassing zijn: dit middel wordt in Nederland enkel als zaadbehandeling ingezet in uien en enkele groentegewassen. Gewassen die niet voor bijen aantrekkelijk zijn waardoor de risico's nihil zijn. Maatregelen zijn naar onze mening dan ook niet nodig.
Wanneer de Europese Commissie net zo voorspelbaar is, dan zal de lijn van de 3 neonicotinoiden worden voortgezet en zullen in uien en groentegewassen geen verboden in worden gesteld. Als deze consistente Europese lijn wordt doorgetrokken naar fipronil zal dit besluit voor Nederland dus geen gevolgen hebben.
Greenpeace reageert met een verzoek om een onmiddellijk verbod.