De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een draft wetenschappelijke opinie gepubliceerd waarin de Voedselautoriteit stelt dat acrylamide zorgt voor een verhoogd kankerrisico. Acrylamide ontstaat bij het verhitten van het aminozuur asparagine zonder water boven een temperatuur van 150°C. Dan ontstaat het mooie bruine kleurtje op chips en koekjes en dat knappertje dat we zo lekker vinden. Helaas is acrylamide mogelijk ook kankerverwekkend. Dat blijkt uit dierproeven.

Glycidamide en genmutaties
Het hoofd van het expert Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM), dr. Diane Bedford, zegt in een verklaring bij de opinie "via de mond binnenkomende acrylamide wordt in het spijsverteringskanaal opgenomen, naar alle organen verspreid en op allerlei manieren gemetaboliseerd. Een van de belangrijkste metabolieten, glycidamide, is de meest verdachte veroorzaker van genmutaties en tumors bij dierenstudies".

De stof acrylamide zit onder meer in koffie, gefrituurde aardappelproducten, koekjes, crackers en krokante en zachte broodjes, maar ook in babyvoeding.

Niet zorgelijk
Acrylamide heeft waarschijnlijk ook een schadelijk effect op het zenuwstelsel, op de pre- en postnatale ontwikkeling van het kind en op de mannelijke vruchtbaarheid. De EFSA beschouwt de risico’s hierop echter op dit moment niet als zorgelijk bij de huidige inname-niveau's.

Op dit moment worden verdere wetenschappelijke meningen op de opinie verzameld. In juni 2015 komt de Voedselautoriteit af met een definitief standpunt.
Dit artikel afdrukken