image

Eeuwig moes is een bladkool, die je kunt blijven plukken, het hele jaar door. Zo heb je altijd groente. Dus niet de hele plant slopen, zoals deze 15e eeuwse vrouw, maar langs de stam omhoog de bladen plukken naar behoefte.
In dit geval is het de titel van een documentaire over Ruurd Walrecht die zijn hele werkzame leven wijdde aan het behoud van oude groenterassen. Vanavond te zien om 22:50 uur op Ned 2 en vanaf vrijdag op het digitale kanaal én on demand op www.hollanddoc.nl .
Walrecht raakte al op jonge leeftijd in de ban van historische gewassen en bouwde een indrukwekkende collectie op van honderden met uitsterven bedreigde gewassen. De meesterteler emigreerde echter van de ene op de andere dag naar Zweden. Een bont gezelschap achterblijvers vertelt het verhaal van deze bezeten teler en zijn Groene Ark.

Eeuwige moes, ode aan het gewas, is een documentaire over een alternatieve manier van leven, milieu en biodiversiteit. Naast Walrecht spelen oude groentesoorten de hoofdrol.
De in de film geportretteerde personen proberen ieder op hun eigen manier in evenwicht met hun natuurlijke omgeving te leven. Walrecht komt in de film tot leven door de verhalen van de mensen die met hem gewerkt hebben en in gedetailleerde opnamen van de gewassen die hij probeerde te redden. Deze eerste film van Catharina van Campen sluit aan bij de hernieuwde belangstelling voor biodiversiteit en slow food.

De televisie-uitzending van Eeuwige Moes valt samen met de bijeenkomst van ministers en staatshoofden in Bonn tijdens de VN-conferentie rondom biodiversiteit. Daar bespreekt de wereldgemeenschap de maatregelen die genomen moeten worden om de voortgaande vernietiging van de natuur tegen te gaan. Het is een race tegen de klok, om te proberen de wereldwijde teruggang van biodiversiteit tegen te gaan. Vooral het verlies van soorten in de landbouw is een bedreiging voor de voedselvoorziening op onze planeet.

De DVD van Eeuwige Moes wordt na de TV-uitzending uitgebracht en is voor €17,- (incl BTW en verzendkosten) te bestellen via: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)
Dit artikel afdrukken