Gisteravond aten we bij Franse familie van mijn vrouw. Eén van de dochters is onderwijzeres in een Parijse voorstad (een 'banlieue'). Ze heeft een tijdje gewerkt in een achterstandswijk. Wij zouden zeggen aan een 'zwarte school'.
Ze vertelde over een ervaring die haar nog steeds bezighoudt. 'Haar' kinderen wisten wat een koe is en wisten wat vlees is. Alleen zag geen van de kinderen enig verband tussen die twee. Vlees komt uit de supermarkt. Niet van dieren. Net als koffie of een potje jam, die natuurlijk op hun beurt ook niet van planten, bomen of struiken komen.
Nu werkt ze weer op een 'witte' school. Daar kennen ze de verschillende verschijningsvormen van de koe en plantaardige spullen wél. Volgens haar is het een kwestie van opvoeding. De veelal ontheemde 'zwarte' achterstandkinderen worden thuis niet opgevoed. De 'witte' wel.
Ik vertelde dat in Amsterdam-Zuid kinderen van een jaar of 12 rondlopen die nog nooit van hun leven een onversneden tomaat hebben gezien. Omdat hun ouders niet meer zelf koken en zelfs geen boodschappen meer doen. Daar hebben ze geen tijd voor. De kinderen ook niet. Die moeten van muziekles, naar tennis, hockey en ballet. Daarna weer gauw naar huis om over hun huiswerk en vriendjes en vriendinnetjes te chatten.
Het zijn 'ultra witte' kinderen - vader en moeder hoogopgeleid, goeie banen, de kinderen moeten naar de beste scholen om straks naar een buitenlandse universiteit te kunnen.
We besloten dat opvoeden een kwestie van prioriteiten en (moderne) cultuur is. Zij was weer een illusie armer en blij française te wezen.
Volgens mij is alles relatief, maar is een cultuur die de band met de bron van zijn eten willens en wetens doorsnijdt kwetsbaar.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@ Kees: helaas, geen borrelpraat. Nieuwe cassiere bij de AH hier in de buurt. Venkel: wat is dat mevrouw? Paprika: wat is dat mevrouw?
Schoolkinderen op de historische groentenhof in Beesel: Eerst verbazing dat frietjes van aardappelen komen en dat die aan planten groeien in de tuin. Dan de vraag:komen aardappelen uit de grond? bah, vies.
Hier in dit fruitdorp beschouwt de jeugd fruit als iets om mee te gooien. Het hoogtepunt van de zomervakantie: smijtfestijn met de oude oogst. Fruit eet je niet, je verkoopt het aan de conservenfabriek.
Graag!
Kees, zal ik je in contact brengen met de Wageningse onderzoekers die ik aanvankelijk ook niet wilde geloven? Zij hebben ze ontmoet. Ik geloof ze, omdat ze m'n ongeloof zo fel bestreden.
Ik zou graag eens kennis maken met een van die ultra-witte twaalfjarigen, die nog nooit een onversneden tomaat zouden hebben gezien.Ik geloof niets van dit soort borrelpraat.
Kadavers en fotorolletjes? Het enige wat ik kan bedenken is dat het collageen in botten wordt herwonnen... En voor Rivella heb ik Wikipedia er even op nageslagen... Helemaal verrast!