Een team van wetenschappers onderzocht met moderne technieken de lichaamsresten van 30 inwoners van Pompeii die omkwamen bij de uitbarsting van de Vesuvius in AD 79.

Gezonde gebitten
Een van de meest opvallende resultaten bij het analyseren van de lichamen met een CAT-scan, was de uitstekende gezondheid van het gebit. Tandenborstels en tandpasta bestonden toendertijd nog niet, maar toch troffen de onderzoekers nauwelijks tandproblemen aan. Ze schrijven dit toe aan het eetpatroon van die tijd, dat nog steeds vergelijkbaar zou zijn met het huidige Mediterrane dieet.

Tandheelkundige Elisa Vanacore zegt in de Telegraph: “De inwoners van Pompeii aten veel groente en fruit en weinig suiker. Hun gebit kan ons nog veel meer vertellen over hun leven.”

Slechte botten
Een andere opvallende ontdekking was de slechte staat van de botten door het hoge gehalte aan fluoride in het water. Het team van experts bestaand uit radiologen, archeologen, orthodontisten en antropologen wil in totaal 86 lichamen onderzoeken om meer te weten te komen over de leefwijze van de Romeinen.

Fotocredits: Teeth Xray, Justin Mclean
Dit artikel afdrukken