Het drukke en hectische leven (werk én privé) zorgt er in Europa voor dat er steeds minder vaker thuis wordt gekookt. 's Avonds eten we in restaurants, de rest van snacken we ons door de hongerdip. Er wordt verwacht dat deze trend zich door zal zetten als gevolg van onze volle agenda’s. Noord-Europese consumenten - m.n. in Noorwegen, Zweden, UK en Nederland - zetten de trend.
“Eetgewoontes hebben de gewoonte om zich aan te passen aan het dagelijkse tempo van het leven. Consumenten reageren op de voedselgewoontes en de dagelijkse beslommeringen door maaltijden te missen, de tijden van maaltijden bij te stellen en ook het type product wat men eet op het moment als het uitkomt” aldus Mattew Adams, marktanalist bij Datamonitor.
Het blijkt dat ontbijt en lunch het meeste te lijden hebben onder de invloeden van ons dagelijks leven. Steeds meer zie je dat de consumenten het ontbijt overslaan. De cijfers vertellen dat 1/3 van de consumenten in Engelend al niet meer ontbijt. Verwacht wordt dat dit aantal verder zal stijgen. Tevens zal de ‘lunch on the run’ groeien. In Engeland verwacht men rond 2010 een stijging van totaal 5,2 biljoen (!) extra ontbijten, lunches, diners en snacks welke buiten de deur genoten zullen worden ten opzichte van 2005.
‘Vele consumenten laten steeds meer het idee los van drie belangrijke maaltijden op een dag door drukte. De consumenten eten vaker alleen wanneer ze trek hebben en vaker kleinere porties per dag’, stelt Adams.
Het land binnen Europa wat het meeste besteed aan uit-eten inclusief de bestedingen aan re-tails en foodservice zijn wel de Italianen. Zij geven gemiddeld € 1.825,- per jaar. De Engelsen komen hierna met € 1.765,- per jaar gevolgd door de Fransen met € 1.543,- per jaar.
Met de hoeveelheid buiten de deur geconsumeerde maaltijden en snacks voert Engeland de lijst aan, zelfs voor USA. Nederland, Spanje en Italië komen daarna, gevolgd door Zweden, Frankrijk en Duitsland. Omdat uit-eten-gaan steeds gewoner wordt, is het geen “speciale gelegenheid” meer, maar meer een betaalbaar alternatief waarbij gebrek aan kwaliteit en afwisseling voor lief worden genomen.
Deze cijfers en feiten liegen er niet om. Ik ben heel nieuwsgierig naar jullie eigen ervaringen met 'out-of-door' eten. Hoe ziet jouw 'eetleven' eruit?
Bron: Foodnavigator.com
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
minder eten kan al een bijzonder resultaat opleveren als je de vetten en suikers laat staan en meer gaat bewegen.
Kas ... en bij die baguette en croissant gaat zoetigheid: tradtioneel zijn het confitures en een flinke lik roomboter.
Merkwaardig dus: geraffineerd meel en 60% suiker (= jam) en toch een bevolking die traditioneel niet dik werd. Je moet dat lichte eten trouwens relateren aan een flinke warme lunch met - alweer traditioneel - 3 gangen die stipt om 12.00h wordt gegeten en waar de tijd voor wordt genomen.
@Kas, Dat er weinig te vinden is over het Franse ontbijt is omdat ze bijna niet ontbijten. De meesten nemen een croissant bij een kop koffie. De mensen die thuis eten een stuk baguette of croissant(croissant is nl. ook 0.65 eurocent in Frankrijk) met confiture. En dat is het wel zo' n beetje!
weet iemand heeeeeeeeeeeeeeel misschien waar ik het ontbijt van fransen kan bekijken k word er gek van ben al uren aan t zoeken en k weet alleen dag ze crossaint en stokbrood eten weet iemand wat ze nog meer eten daar smorgens alvast bedankt.....
Ja, dat klinkt bekent. Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik zelf meer en meer een moment eter wordt. Als ik een rooster heb dat de lesuren rond het middaguur vol maakt, komt het regelmatiger voor dat ik zo rond 15.00-16.00 uur pas aan mijn lunch toe kom. Nu hebben wij op de Middelbare Hotelschool wel een kantine met een goede en verantwoorde keuze, en op het centraal station van Amsterdam is een ruime keuze voor handen dus dat deel zit wel goed. Ik neem nooit eten mee. Dat vind ik zo passé. Tevens is het een fout voorbeeld voor docenten van een horeca-opleiding. Ook in de avond eten wij vaak pas rond 20.00 uur. Dat is nog overgebleven van ons Franse avontuur. Ik ben geneigd te eten wanneer ik trek krijg, terwijl mijn vrouw een veel stabieler patroon heeft. Je past je eetgewoonten aan je schema aan, dat geldt voor ons ook :)