Als het allochtone mannen niks kan schelen, waarom zouden voorlichtingscampagnes dan wel helpen?

Als ik onderstaand onderzoek goed begrijp zijn allochtone culturen - al verschillen ze als Suriname van Turkije - debet aan eerste generatie allochtonen met een buikje. Is dat zo, of ligt het aan de manier waarop ze hier, al dan niet cultureel bepaald, eten en leven?

Merkwaardig onderzoek of merkwaardig weergegeven onderzoek. De aanbeveling om vetbuik onder allochtonen te voorkomen kan niet worden afgeleid uit het uitgevoerde onderzoek. De bladen nemen het persbericht niettemin klakkeloos over. Uit een SCP-rapport waaraan de promovenda Mary Nicolaou meewerkte viel te concluderen dat allochtonen gemiddeld dikker zijn omdat ze gemiddeld tot een lagere sociale klasse horen. Die leiden een rustig leven in eigen kring en malen nou eenmaal niet om voorlichting. Daarom zijn ze dikker. Om datzelfde 'daarom' is het maar zeer de vraag of voorlichting gaat helpen.

Ik heb ook een aanbeveling, vermoedelijk een veel betere: laat ze een paar treden stijgen op de sociale ladder en je helpt vetbuik met een nog veel eenvoudiger beleidsmaatregel de wereld uit ...

Dat blijkt nl. uit de LEI-studie. Meer geïntegreerde allochtonen hebben gelijke - lees: lagere - vetbuikkansen als autochtonen. Nog opmerkelijker: dat blijkt zelfs het geval te zijn ondanks de hogere verse groenten consumptie onder allochtonen.

Mensen kunnen hun eetgewoonten minder snel veranderen dan verwacht. De invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren speelt hierbij een rol. Dat blijkt uit een proefschrift van Mary Nicolaou waarop zij promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.Voorlichtingscampagnes moeten volgens de onderzoekster dan ook rekening houden met verschillen in eetgewoonten en met de waarde die allochtonen hechten aan hun tradities.Nicolaou keek naar het gedrag dat overgewicht veroorzaakt en richtte zich in haar onderzoek op Amsterdammers van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst. Meer dan de helft van de volwassen niet-westerse allochtonen in ons land kampt namelijk met overgewicht.

Uit het onderzoek blijkt verder dat mannelijke allochtonen weinig inzicht hebben in hun eigen overgewicht. Nicolaou pleit er dan ook voor bij deze groep het bewustzijn te stimuleren. Bij vrouwen ligt dat anders, zij weten wel dat ze te dik zijn en zien zichzelf het liefst slanker. Bij hen lijkt de invloed van sociale normen in combinatie met traditionele culturele normen op het lichaamsgewicht groot.


bron: VU Amsterdam

Om wat voor voorlichting gaat het eigenlijk? Ik Kies Bewuste? Ik ben bang dat de gezonde ijstaart er met gejuich ingaat, maar niet echt gaat helpen.
Dit artikel afdrukken