Geef geen geld, eet minder vlees. Met zo'n actie wil GroenLinks de nieuwe honger de Derde Wereld uit helpen. Een naief idee van een partij die kennelijk door symboolpolitiek sympathiewinst wil boeken op de golven van conculega Thieme's Meat the Truth.
Natuurlijk vergt vlees een keer of tien zoveel voedsel als het eten van planten. Alleen schiet de vleesconsumptie van een paar miljard Chinezen omhoog, terwijl de Zuid-Amerikanen nu ook weleens zelf vlees willen eten.
Het voorstel zorgt voor leuke tekst in kranten voor koppensnellende lezers, maar niet voor een beter gevulde buik van Derde Wereldlanders. Op z'n best verandert een symbolisch groentendagje nl. niks omdat anderen eindelijk willen eten wat wij aten.
Waar blijven politici met aantrekkelijke verhalen over vis en insecten als efficientere bronnen van dierlijke eiwitten en gezonde vetten? De sprinkhaan hierboven liet ik van de week proeven bij een Nederlands bedrijf dat grondstoffen maakt voor de voedingsindustrie. Als een grapje, om te kunnen vertellen dat ze met nauwelijks meer dan een kilo planten een kilo uitstekende eiwitten opleveren. Tot m'n verbazing durfde bijkans de helft van het publiek - waaronder de bovenstaande dappere dame - ze in hun mond te steken en op te eten.
Kansen te over in onze contreien. Wij hebben, zeker met het natter en warmer worden van ons klimaat, zat groen voor die beestjes. Ze smaken overigens lekker grassig en ze krijgen - vooruit, we doen niet lullig - in 1 klap vier Ik Kies Bewust logo's.
Een leuke actie misschien voor in het (Euro)parlement?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Wouter K: "wij met z'n allen"
Foodloglezers, zelf eet ik geen vlees.
@Wouter K bis: "Vlees is toch geen bittere noodzaak"
Ben ik het volstrekt mee eens
@Wouter vdL: "Het gaat er niet om om de wereld te voeden, maar om de situatie te laten ontstaan dat iedereen zo veel mogelijk zichzelf kan voeden."
Correct:<blockquote>Tot voor kort was de voedselvoorziening op veel plaatsen in de wereld een 'publiek domein' van eindeloos veel kleine producenten en een regulerende overheid. Dit publiek domein is in het afgelopen decennium razendsnel geprivatiseerd. De voedselvoorziening is nu een speelveld van nieuwe imperia die, als het nodig is, de markt met extra-economische macht naar hun hand kunnen zetten.</blockquote>
zei Jan Douwe van der Ploeg in NRC Handelsblad, hierover.
@Dick "Is er genoeg van om de hele wereld te voeden als koningen?"
Rudy Rabbinge van Wageningen beweert dat we zelfs 40 miljard mensen zouden kunnen voeden.
Van onze correspondent bij Bakkerswereld krijgen we zojuist een link door: Bakkerij Hazenberg uit Vlaardingen start met insectenbroodjes. Hier valt een interview met de bakker te beluisteren.
En eens ophouden met die vreselijk onrendabele biologische landbouw en veehouderij!
Lees net dat er plannen zijn (KLM) om op algen de gaan vliegen. Exclusief contract met bedrijf in Brabant. Dus geen vissen of mosselen voeren, maar vliegtuigen.
Het gaat er niet om om de wereld te voeden, maar om de situatie te laten ontstaan dat iedereen zo veel mogelijk zichzelf kan voeden. Westerse bedrijven zouden die duurzame CO2-algen-vis-mosselcomplexen kunnen neerzetten in Derde Wereld-landen. Duurzame vis wordt big business, en de lage-lonenlanden kunnen daarvan profiteren, door een aantrekkdelijk vestigingsklimaat te bieden.