Onderzoekers van de U.S. Department of Agriculture hebben een nieuw soort 'plastic' voor verpakkingen uitgevonden. Het moet voedsel langer goed houden en minder afval opleveren. Het 'plastic' op basis van caseïne laat 500 keer minder zuurstof door dan gewone plastics. Bovendien is deze nieuwe verpakking niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook eetbaar.

Het is ook denkbaar om vitamines en probiotica aan het materiaal toe te voegen, zodat de verpakking ook nog wat gezonde stoffen toevoegt
Stevig
Door wat pectine uit citrusvruchten toe te voegen aan de caseïne ontstaat een sterk verpakkingsmateriaal dat goed bestand is tegen vocht en hoge temperaturen. De onderzoeksgroep werkt nu aan toepassingen voor het nieuwe materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een verpakt vers gesmeerd broodje kaas dat je van een To Go op het Centraal Station meeneemt om het in de trein met schone handen met verpakking en al op te eten. Het is ook denkbaar om vitamines en probiotica aan het materiaal toe te voegen, zodat de verpakking ook nog gezonde stoffen toevoegt.

De onderzoekers presenteren hun uitvinding vandaag op de National Meeting & Exposition van de American Chemical Society. Ze hopen het product binnen 3 jaar op de markt te brengen.

Eerdere pogingen
Deze nieuwe eetbare verpakking is niet het eerste initiatief op dit gebied. Al eerder experimenteerden technologen en andere experts met verpakkingen gemaakt van voedseldeeltjes.

Dit artikel afdrukken