image

Het haringseizoen is vandaag officieel van start gegaan met de 23ste veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe in de Scheveningse visafslag. Het vaatje met de beste kwaliteit Hollandse Nieuwe werd aangevoerd door de Scheveningen 23 van rederij Jaczon. Jonge Ondernemers Harderwijk kocht het vaatje voor een bedrag van €70.000. De opbrengst van het vaatje is geschonken aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Een speciaal proefpanel van deskundigen bestaande uit Herman den Blijker, Jaap Koning en Aad Taal beoordeelde, voorafgaande aan de veiling, de kwaliteit van de Hollandse Nieuwe. Volgens Aad Taal, voorzitter van het panel en voormalig hoofd viskeuring van de Rijksdienst voor Vee en Vlees, is de kwaliteit optimaal. “Het belooft een prima haringjaar te worden. De haring is goed vet en romig”. Voor de verwerking van haring tot Hollandse Nieuwe moet de haring goed vet zijn en op typisch Nederlandse wijze gekaakt en gepekeld zijn. Het rijpingsproces resulteert in de echte Hollandse Nieuwe.

Dit jaar mag 350.000 ton haring gevangen worden. Een gevolg van de matige aanwas van haring. Er is overigens geen reden tot paniek. De haringstand is nog steeds gezond en het bestand wordt op een verantwoorde wijze beheerd. Het verlaagde quotum heeft geen gevolgen voor de hoeveelheid Hollandse Nieuwe die beschikbaar zal zijn voor de consument. Van de 350.000 ton wordt 30.000 ton verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Dat zijn 200 miljoen haringen. Ongeveer de helft wordt in Nederland geconsumeerd. De rest gaat naar Duitsland en België. Haring is nog steeds vis nummer 1 in Nederland. Ruim 2,2 miljoen gezinnen eten haring in Nederland.

De volledige opbrengst gaat dit jaar naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De opbrengst zal het Wereld Kanker Onderzoek Fonds besteden aan de financiering van haar voorlichting- en wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s wereldwijd naar de preventie van kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gezonde voeding en leefstijl het risico op kanker met 30 tot 40% kunnen verminderen. Vis hoort bij zo’n gezonde eetstijl. Op 1 november publiceert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vanuit haar internationale netwerk een nieuw wetenschappelijk rapport dat naar verwachting de basis van de wereldwijde strategie voor kankerpreventie gaat vormen.


bron: misset horeca
Dit artikel afdrukken