Goed nieuws voor biologische pluimveehouders. De nieuwe nationale regeling voor het opfokken van biologische leghennen, die vanaf 12 juli van kracht is gegaan, scheelt de sector jaarlijks 80.000 euro inkomstenderving. De eerste eieren van biologische opfokhennen mogen vanaf nu ook met EKO-keurmerk verkocht worden.
Tot voor kort bestonden er geen Europese of nationale regels voor de opfokperiode van hennen. Ondanks dat de kuikens biologisch voer, een ruime stal met buitenuitloop en een medicatie volgens de biologische eisen kregen, werden de kuikens tijdens de opfok jammer genoeg niet als biologisch erkend. Dat betekende dat de eieren van deze hennen tijdens een verplichte omschakelperiode nog zes weken als gangbaar verkocht moesten worden. Pluimveehouders moesten in die weken wel hogere kosten maken zonder een vergoeding in de vorm van een hogere, biologische eierprijs te kunnen krijgen. Biologica berekende dat zonder verandering in de situatie het jaarlijkse inkomensverlies voor de biologische legpluimveesector op minimaal 80.000 euro per jaar zou uitkomen.
Vanaf 12 juli 2006 is een Nederlandse regeling voor de opfok van biologische leghennen van kracht gegaan. Dat is een grote vooruitgang voor de sector. De regeling is mede na lobby van Biologica bij LNV tot stand gekomen. De regeling verwijst naar bestaande regels die de sector, met behulp van Biologica, mede zelf heeft ontwikkeld. Met de nieuwe regeling kunnen de eieren van biologisch opgefokte hennen ook direct als zodanig verkocht worden.
Op de
website van Skal staan de regels vermeld, onder “Nieuws”. Het zijn dezelfde productievoorwaarden waar de sector al ruime tijdaan voldoet en waar op wordt geïnspecteerd. Wat betreft veehouderijpraktijken, vervoer en identificatie van de dieren wordt aangesloten bij de regels voor leghennen.
bron: biologica
Antoinette, ik ben bang dat je daar een punt hebt: de keurders hebben een monopolie en hoeven dus niet zo efficient te werken. Ik weet dat het hier in Frankrijk - waar ik op dit moment verblijf - voor veel wijnmakers een argument is om het bio-certificaat maar te laten zitten.
Toch is het helaas één van die dingen die nu eenmaal samenhangen met onze vanuit consumptie opgezette maatschappij.
En hoeveel moeten ze betalen een het keurmerk en wat moet de consument daarvoor ophoesten! Ik vind het uitstekend die keurmerken als je ze gratis kreeg op basis van de goeie prestatie die geleverd wordt. Maar je wordt gekeurd, herkeurd en je moet ervoor betalen... Tel uit je winst