We kennen allemaal de rondleiding door een bierbrouwerij of whiskystokerij en bezichtiging van een champagnekelder of wijnhuis. Met proeverij achteraf. In de Amerikaanse staat Colorado, die vorig jaar de handel in marihuana legaliseerde, staat de opening van de eerste 'weedery' op stapel.

Nieuwsgierigheid
De Colorado Cannabis Ranch & Amphitheater wil zich profileren als een eersteklas grootschalige marihuanakwekerij, met een eigen restaurant, gift shop en op termijn zelfs een hotel. "Er zijn zoveel mensen die graag eens willen zien hoe marihuana geteeld wordt, die nog nooit een marihuanaplant in het echt hebben gezien", zegt initiatiefnemer Christian Hageseth.

Er zijn zoveel mensen die graag eens willen zien hoe marihuana geteeld wordt, die nog nooit een marihuanaplant in het echt hebben gezien
Aanleiding voor het opzetten van de Cannabis Ranch was volgens Hageseth zowel de nieuwsgierigheid van het publiek als de zakelijke en agrarische aspecten van de marihuanateelt. "Er zijn geen commerciële agriproducten die binnenshuis geteeld worden", zegt Hageseth. "Alle landbouwproducten groeien in de openlucht of in kassen. We telen marihuana binnen omdat dat de manier was waarop we het verbouwden toen de teelt nog illegaal was."

In de praktijk betekent dat dat er binnen een afgesloten gebouw een groeiklimaat gecreëerd wordt dat grote hoeveelheden stroom, ontvochtiging, koeling en CO2 vereist. Voor het publiek moet het dan ook bijzonder zijn in Colorado, waar 300 dagen per jaar de zon schijnt, een gebouw binnen te gaan dat helemaal donker is en waar kunstlicht de planten laat groeien.

'Dispensary'
De Colorado Cannabis Ranch & Amphitheater gaat op grote schaal wiet telen, maar verwacht ook bezoekers die op het restaurant en het amfitheater af zullen komen. Voor komende zomer staat een serie concerten in het amfitheater gepland. "Marihuana en muziek gaan prima samen. Alles draait om het creëren van een plek waar mensen bijeen kunnen komen en die ervaring kunnen hebben."

'Die ervaring' wordt ongetwijfeld verruimd door de ook voorziene 'wietapotheek'. Op dit moment is het (nog) niet toegestaan de verschillende producten van de weedery te laten proeven. Maar, zegt Hageseth: "Er komt een dispensary waar je kunt zeggen: "vertel me eens wat meer over die Skunkberry, Ghost Train Haze, of Hell’s O.G.", om er vervolgens iets van te kopen voor eigen gebruik." De dispensary verkoopt cannabis in allerlei vormen, van de traditionele bloemtoppen tot was, olie, rook, etenswaren en drankjes.

Fotocredits: American Cannabis Partners
Dit artikel afdrukken