Het is voor het eerst dat een aantal lokale producenten zich verenigen in een online platform. In De streekboer werken 13 producenten samen. Ze zitten in een straal van 35 kilometer rondom het eerste pick-up point, een voormalige winkel in het Friese Nieuwehorne. Een tweede pick-up point, in Leeuwarden, is in voorbereiding.

Niet naar de streekmarkt
De initiatiefnemers, Janco Heida, Wilmer Porte, Thijs Riem Vuijs en Sandra Ronde zeggen in de Leeuwarder Courant dat zij het met hun website gemakkelijker willen maken voor consumenten om streekproducten te kopen. Consumenten zijn wel geïnteresseerd in streekproducten, maar minder in het afstropen van streekmarkten om deze te vinden. Makers van streekproducten krijgen hun producten maar zelden op de schappen van de supermarkt.

We hebben dit zo bedacht maar het moet nog blijken of het werkt
Boeren staan klaar met je bestelling
Via www.destreekboer.nl komen beide partijen bij elkaar. Consumenten bestellen de gewenste artikelen uit het assortiment in de webshop, van vrijdag 08.00 t/m dinsdag 20.00. Het verzamelpunt - pick-up point - is donderdagavond van 18.00 tot 20.00 geopend. Het heet niet voor niets een verzamelpunt: "Alle boeren staan klaar met de door jou bestelde producten", meldt de website. Je hoeft alleen je bestellijst en boodschappentas mee te brengen.
Volgens de initiatiefnemers gaat het vooralsnog om een pilot: "We hebben dit zo bedacht maar het moet nog blijken of het werkt", citeert Distrifood.

Franse boerensuper
In Frankrijk bestaat de 'boerensuper' in een iets andere vorm, zoals bijvoorbeeld La Ferme Biterroise. Daarin werken lokale producenten samen door gezamenlijk een fysieke winkellocatie te exploiteren. Met een relatief beperkte tijdsinvestering kunnen zij zo met een breed - lokaal - aanbod een klantenbestand bedienen dat geïnteresseerd is in vers, lokaal en concurrerend geprijsd. De klant legt zelf zijn uien, perziken, vlees, vleeswaar, melk, boter, kaas, wijn en sla in het winkelmandje. Kan een alleen virtueel bestaande winkel met pick-up point daar tegenop?

Fotocredits: www.destreekboer.nl
Dit artikel afdrukken