Een consortium in Flevoland gaat een slimme bemesingstrobot ontwikkelen. Het apparaat moet veel werk kunnen verzetten en weinig wegen om de bodem zo weinig mogelijk samen te drukken. Het moet, zoals het in boerenjargon heet, bodemverdichting voorkomen.

Het team bestaat uit onder andere melkveehouder Gerrit van den Pol, machinebouwer Veenhuis en roboticaspecialist Precision Makers. De eerste versie zal een dieselmotor krijgen. Elektromotoren en zonne-energie zijn vooralsnog toekomstmuziek. De belangrijkste uitdaging dit moment is het realiseren van zelfstandig beslissende intelligentie. De mestwagen moet zonder tussenkomst van mensen de meest optimale route over het land kunnen kiezen.
Eind 2018 wil het consortium een autonoom werkende en slimme bemestingsrobot in het veld hebben rijden. Dat meldt Boerenbusiness.

Hoe het apparaat eruit ziet? Het wordt een driewieler met lagedrukbanden, een tank van circa 5 kuub en een bemester van 3 meter breed. Wat groter dus dan een automatische stofzuiger of grasmaaier. Een robuust, maar compact apparaat.
Boerenbusiness - Robottechniek sleutel tot een betere bodem - Autonoom mest injecteren | Boerenbusiness.nl
Reageer
  • Deel
Druk af