De gevangenis is gelegen op het Italiaanse eilandje Gorgona, 37 kilometer uit de kust bij Livorno. De 136 gevangenen kunnen gaan en staan waar ze willen en worden alleen 's nachts opgesloten. Overdag kunnen ze hun tijd naar eigen inzicht besteden. Velen doen dat door mee te werken in de diverse agrarische activiteiten die het eiland biedt. Daarmee doen ze kennis en ervaring op die later, als ze weer uit de gevangenis komen, kunnen helpen een normaal bestaan op te bouwen. Een baan vermindert de kans op recidive, meldt FoodNavigator. Op Gorgona kunnen de gevangenen schapen en koeien houden, kaas en olijfolie maken, groenten verbouwen en in de wijngaard werken.

Die 1-hectare grote wijngaard werd in 1999 aangelegd maar al snel verwaarloosd, schrijft de Huffington Post. Na 2009 ging een inmiddels vrijgelaten Siciliaanse crimineel er weer aan de slag met een paar andere gevangenen. In 2012 kwam de Marchesi de'Frescobaldo aan boord, toen de gevangenisautoriteiten lokale bedrijven vroegen in het landbouwprogramma te investeren. Frescobaldo bracht het onderhoud van de wijngaard op peil en deed meteen de oogst mee. Met dank aan een overweldigende aandacht in de pers brengen ze nu die eerste oogst, 2700 flessen, op de markt. De wijn is gemaakt van Vermentino en Ansonica druiven en moet 50 euro per fles gaan opbrengen.

Wijn gemaakt door een moordenaar - is dat een aanbeveling of een afknapper?

Fotocredits: Marchesi de'Frescobaldi website
Dit artikel afdrukken