Volgens Boerderij stelt Etgens het volgende voor:
- vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten
- het regelen van financiering voor modernisering van de landbouw en verbetering van de energie-efficiëntie in de landbouw
- versterken van de export door fytosanitaire en veterinaire belemmeringen in Rusland, Wit-Rusland, Japan en andere landen weg te nemen
- een snel akkoord voor de verstrekking van schoolfruit en schoolmelk op onderwijsinstellingen
- een tijdelijke verhoging van de interventieprijs van zuivelproducten
- een verlenging van het 'vangnet' voor fruit, groente na 30 juni 2016 en voor zuivel na 29 februari 2016.
Daarnaast is Etgen voorstander van een 'eerlijkere verdeling en een beter inzicht in de aanvoerketen'. De Europese Commissie zou hier sneller vooruitgang moeten boeken en zorgen voor vereenvoudiging van bestaande regelgeving die de productiekosten verhoogt.
Dijksma voor vrije markt
Boerderij meldt verder dat staatssecretaris Sharon Dijksma aan Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft laten weten niet te voelen voor "instrumenten die de vrije markt verstoren (zoals verhoging van de interventieprijzen)". Ierland zet juist in op verhoging van de interventieprijzen in de zuivel en een vervroegde uitbetaling van de toeslagrechten. Ook wil Ierland de geïnde superheffing inzetten om de nood in de melkveehouderij te lenigen.
Fotocredits: 'Fernand Etgen (links) en Eurocommissaris Phil Hogan', EC.Europa.eu
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
zo'n 55 jaar geleden werd het GLB ingevoerd, de productie moest omhoog en de prijzen moesten omlaag. Vanaf 1980 moesten boeren veel investeren om aan de laatste dierwelzijns en milieu regelgeving te kunnen, maar de prijzen stegen niet en de subsidies drogen ook steeds meer op. Als boeren constant moeten investeren kunnen ze geen financiële reserves opbouwen voor wanneer het slechter gaat. Ondanks dat er vrije markt is voor landbouwproducten zijn boeren geketend aan een hoop regels en wetgeving.
Dick B.#16, even een correctie gemaakt in mijn # 15. Ofwel ik ben al een tijdje geen boer meer.
Ik heb het zinkend schip al verlaten. En hoe je een zinkend schip moet verlaten heb ik geleerd tijdens mijn periode als koopvaardijofficier.
Piet, je lijkt wel een lemming die tegen zijn maatjes zegt dat ze de verkeerde kant oplopen.
Wat zie jij dan als oplossing? Nog harder lopen?
Dick B. #14, ik heb wel door dat de vrije markt een fopspeen is. Maar ik weet niet of andere boeren dat door hebben. Wanneer ik als ex-boer tegen een andere boer zeg dat vrije markt een fopspeen is, dan krijg ik als antwoordt dat ik niet goed bij mij hoofd ben.
Piet#10: hebben jullie nu nog niet door dat die "vrije markt" een fopspeen is die door sommige partijen wordt gehanteerd om boeren zo goedkoop mogelijk tegen de klippen op te laten produceren? En dat gaat alleen nog maar erger worden als dat vermaledijde TTIP door gaat.
Mansholt schrok niet voor niets van de effecten van zijn landbouwbeleid, maar kon dat monstrum niet meer in zijn hok terug krijgen.
260% "zelfvoorzienend". Die term alleen al: hij zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien.
Die "vrije markt" is al evenzeer een illusie als dat "equal playing field".
Elk land, elke streek zelfs, heeft zijn eigen comparatieve voor- en nadelen.
Zandgrond is onvruchtbaar, en Alpenweitjes zijn arbeidsintensief, dirndls fotogeniek.
In een overbevolkt land is grond duur, heb je luchtwassers nodig, en wordt stront een toenemende kostenpost in plaats van een productiemiddel, als je je veesector zo uit de klauwen laat lopen dat er veel te weinig areaal is om de toenemende hoeveelheid stront nuttig als mest te gebruiken.
Veertien jaar terug werd reeds, naar aanleiding van de varkenspest, die bijna 3 miljard gulden kostte, een "Toekomst voor de veehouderij" geschetst, een "Agenda voor een herontwerp van de sector".
Toch jammer dat dat rapport onder CDA-opvolgers van Brinkhorst in het ronde archief is verdwenen: nu zitten we voor de zoveelste maal met de gebakken peren.
Drie jaar terug 'Van speelbal tot speler": minder varkens. Wederom niets mee gedaan helaas.
De scheepsbouw heeft het- op enkele innoverende niches na - niet gered, de textiel evenmin.
Ook ten Cate redde het, naast Damen, Bodewes en van Lent, door onderscheidend te zijn.
Visieloze bestuurders en politici pleiten nu juist weer voor kostenreductie, "koppen snellen" van onderscheidende aspecten als milieu- en diervriendelijkheid. Leidt dat niet slechts tot uitstel van executie? Een sector die de tekenen des tijds niet verstaat, verlengt alleen zijn lijdensweg.