EPZ wekt ook zon- en windenergie op, maar verwacht daar onvoldoende opbrengst van om aan de groeiende elektriciteitsvraag in ons land te kunnen voldoen. Daarom heeft het bedrijf een visiedocument opgesteld voor de leden van de Tweede Kamer. Directeur Carlo Wolters licht vanmiddag in een rondetafelgesprek de Haagse politiek voor over de kansen van kernenergie in Nederland.

Als Borssele langer open blijft en er bovendien twee centrales van 1500 megawatt bij komen, kan in Nederland in de jaren na 2030 circa 3500 megawatt energie worden opgewekt die geen ruimte en geen CO2-uitstoot kost. Het zal dan gaan om het zevenvoudige van nu en zou 25 procent van de elektriciteitsvraag in Nederland dekken. Die vraag groeit, zodat het aandeel van Borssele in de energiemix uiteindelijk geringer zal zijn.

Energiedeskundige George Verberg uit Haren, oud-topman van onder meer de Gasunie en uraniumverrijker Urenco uit Almelo en nu voorzitter van Initiatiefgroep Kernenergie? toont zich in De Telegraaf blij met het plan. "Als het klimaatakkoord in 2030 is uitgevoerd zoals afgesproken, zijn we er nog lang niet. Dan staat ons nog een enorme opgave te wachten. Het stroomverbruik zal twee tot driemaal zo hoog liggen in 2050, en een solide brok CO2-vrije elektriciteitsopwekking is welkom. Je kunt geen enkele CO2-vrije productie missen.” Directeur Carlo Wolters van EPZ benadrukt "met alleen zon en wind gaan we de klimaatdoelen van 2050 niet halen.”

Tot voor kort probeerde Nederland met biomassa te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs. Nadat de politiek zich tegen biomassa keerde, lijkt de acceptatie van kernenergie sterk gestegen omdat ons land manieren zal moeten vinden om zijn CO2-emissies te verlagen. Zonne- en windinstallaties zijn landschappelijk niet alleen lelijk, maar vergen zoveel ruimtebeslag dat het enthousiasme voor deze vormen van energie afneemt in ons land.

Het gesprek met de Tweede Kamer zal tussen 15u10 en 15u40 live te volgen zijn.
Dit artikel afdrukken