De boerenstand haalt wat opgeluchter adem sinds vanmiddag. N5H8 is voor het eerst aangetroffen bij een wilde vogel. Het gaat om een wintertaling. Het dier is gevonden op 50 kilometer van het een week voor 'Hekendorp' besmette kalkoenenbedrijf in Duitsland. Dat meldt het regeringsportal van het ministerie van Economische Zaken van Mecklenburg-Vorpommern.

Gerucht spontane biologische oorlogsvoering deels ontkracht
Daarmee is er voor het eerst een concrete aanwijzing dat het virus door wilde vogels wordt verspreid. Omdat daar nog steeds geen bewijs voor was én omdat N5H8 in Europa alleen in gesloten houderijen wordt aangetroffen, gaat het gerucht dat 'ons' N5H8 spontaan in stallen zou zijn gemuteerd.

Dat gerucht werd gistermiddag verspreid door dierwelzijnsorganisatie CIWF. Indien het waar zou zijn, zou zich een soort spontane biologische oorlogsvoering vanuit stallen ontwikkelen. De wintertaling geeft de hoop dat zulks niet het geval is.

Raadsel blijft
De gedachte achter het gerucht wordt met deze ontdekking minder sterk. Het blijft evenwel een raadsel waarom buiten gehouden kippen niet ziek worden en binnen gehouden dieren, waaronder zowel eenden als kippen, wel.
Het ministerie van de Duitse deelstaat realiseert zich tevens dat de situatie er niet makkelijker op wordt: "We moeten spreken van een Europa-brede uitbraak", zegt het regeringsportal. Dat betekent dat vanaf nu rekening wordt gehouden met steeds op nieuwe plekken opduikende uitbraken en vervoersverboden.

Kans op lege schappen
Nederlandse slachters die uitweken naar Duitsland en België om aan het vervoersverbod dat ook voor vleeskippen is ingesteld uit te komen, kunnen geconfronteerd worden met nieuwe problemen. Die kunnen zodanig zijn dat consumenten geen of minder kip in de winkelschappen vinden. Ook voor eieren is een dergelijke situatie niet ondenkbaar meer.

De vondst van één, overigens voor H5N8 ongevoelige (het dier had geen ziekteverschijnselen), wilde wintertaling kan veel verschil maken. We kunnen wat geruster slapen. De situatie wordt er echter niet gemakkelijker op. Ook winkeliers moeten zich nu zorgen maken over lege schappen voor twee populaire productgroepen. Zowel de aanvoer van eieren als die van kippenvlees kan door vervoersverboden op steeds verschillend plaatsen onverwacht hard worden getroffen.

Fotocredits: wintertaling, Koshyk
Dit artikel afdrukken