In de Ondertussen van zaterdag 7 maart en zondag 8 maart vallen mij deze berichten op:

- 'we moeten éérst lekker zijn, dan pas gezond', zegt Ignace van Doorselaere, topman van het Belgische bonbonhuis Neuhaus in De Standaard. Sinds hij 3 jaar geleden aantrad bij de pralinemaker is hij nog geen kilo is aangekomen. Een kwestie van niet laten ontsporen: "Tien kilogram verzwaren is honderd keer honderd gram aankomen en het keer op keer goedpraten." Van Doorselaere gelooft in 'het eeuwig concept' van Belgische chocolade als grondslag voor een gezond bedrijf. Een kwestie van 'gifting'-momenten creëren, bijvoorbeeld met de nieuwe wine pairing pralines (ja, precies wat je denkt, die passen bij wijnen), en vooral: altijd ruimhartig laten proeven. Inzetten op duurzaamheid, herkomst en natuurlijke grondstoffen, been there, done that, maar het allerbelangrijkste blijft de smaak: "het gezondere mag nooit het lekkere hypothekeren."

- Jumbo-topman Frits van Eerd laat het zich zo maar ontvallen in de Volkskrant: "Diep in mijn hart had ik liever heel Hema gekocht." Van Eerd legt uit dat Jumbo ongelooflijk trots is op de deal is die er nu ligt en dat deze in het familiebedrijf terdege voorbereid is. "Snelheid is enorm belangrijk. Wij zijn er niet om gewoon gezellig mee te doen." Maar de hele Hema was een maatje te groot: "dat is toch teveel een ver-van-ons-bed show. Ik heb helemaal geen verstand van non-food."

- de Vlaamse krant De Morgen sprak met Nederlands bekendste filosoof van de modernste tijd: Hans Achterhuis. In het lange gesprek verklaart hij onder meer waarom hij, kind van de jaren '60 van de vorige eeuw, het communisme afzwoer. “Blijkbaar was de behoefte aan een utopie heel sterk aanwezig bij mij.” Waar ziet u vandaag dat utopische denken? - vraagt de krant. “Het is minder aanwezig dan vroeger, maar ik zie het nog steeds. In de klimaatdiscussies, bijvoorbeeld. Het idee dat de enige mogelijkheid om het klimaatprobleem op te lossen, bestaat in een soort milieuvriendelijke utopie, met minder economische groei, en veel meer kleinschaligheid – dat idee klopt natuurlijk niet. Het is ingewikkelder dan dat. Met klassieke ecologische recepten redden we het klimaat niet. Je ziet nu dat het coronavirus zou kunnen bijdragen tot minder groei, maar dat is niet de goede weg.” Onze levensstijl aanpassen is niet nodig? - vraagt de krant. Achterhuis: “Ik vind het prima als mensen ervoor kiezen om ecologischer te leven. Maar dat is geen maatschappelijke oplossing. De grote vraag is nu of we groei kunnen combineren met nieuwe technologische oplossingen voor het klimaat. Onder het motto: kan de kruik nog langer te water gaan, of zal ze vroeg of laat toch barsten? Er zijn wel grenzen aan wat we kunnen doen, natuurlijk: het volstaat niet om alle auto’s op waterstof te laten rijden, want dan zijn er nog altijd te veel auto’s.”

Mijn vader werd dit weekend 85. Hij vierde zijn verjaardag, in Eindhoven (Brabant, de verdachte provincie qua Corona). Veel gegrap over wel of niet handen schudden, niezen en zoenen. Het gezelschap vermaakte zich uitstekend en zoende er zorgeloos op los. Gemiddelde leeftijd van de vriendenkring: dik in de 70 en 80. Vandaag zegt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in het Algemeen Dagblad: wees solidair met opa en oma. Bescherm kwetsbare ouderen. Maar woest was een oud-inspecteur van het RIVM: handen geven en zoenen is absoluut uit den boze, zegt Reinoud Bon in Trouw. President Macron riep eerder deze week al op ouderen met rust te laten door hen niet te bezoeken om het risico op infectie te beperken. Jongeren hebben immers vele gevaarlijke contacten.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken