Co Scholten maakte een video van de jaarvergadering en zette mijn – behoorlijk, en misschien wel té – interactieve bijdrage online.



Het begon met een discussie over supers die de boer zouden bestelen. Dat kwam mee uit het staartje van de voorgaande bijdrage. Ik kon het niet laten me daarin te mengen. Daarna probeerde ik te laten zien dat de Nederlandse vakbonden van boeren het weliswaar bij het juiste eind hebben – je moet boeren productievolumes reguleren – maar dat dat niet meer kan. De wereldhandel heeft landbouw geïncorporeerd in zulke grote omzetstromen dat regulering teveel inmiddels wijd uitgegroeide economische belangen overhoop zou halen. Daarom ligt het politiek te gecompliceerd. Onderwijl moet je toch door en kun je niet wachten tot de politiek ziet naar welke agricrisis de wereld op weg is.

Ik zie een Tom Poes-list gloren. Als wij burgers - als nieuwe overheid - normen stellen, dan kunnen we zelf een nieuw landbouwbeleid maken. Vanuit mensen, want overheden slagen er niet in en AH ook niet. Zelfs de grootste Nederlandse super verkoopt maar een fractie van wat Nederland maakt.

Vertegenwoordigers van de boerenvakbonden (NMV, de akkerbouwers van de NAV en de varkenshouders van de NVV) hoorden het aan. Ik zou ze graag willen uitnodigen om er hier nog eens over na te komen dieselen. Ik zoek tegenwerk.
Schiet er eens op!

Fotocredits: NMV
Dit artikel afdrukken